ΑΓΟΡΕΣ

Ενημερώνονται το Σάββατο και τη Δευτέρα στοιχηματίζουν

Ενημερώνονται το Σάββατο και τη Δευτέρα στοιχηματίζουν
Τράπεζα της Ελλάδος EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με το άνοιγμα των αγορών, οι επενδυτές θα «αντιδράσουν» σε όσα θα εκτυλιχτούν μέσα στο Σαββατοκύριακο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως και οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θέλουν στο τραπέζι να έχει μοιραστεί η... τράπουλα.

Οι επενδυτές το Σάββατο το πρωί θα γνωρίζουν ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατόπιν των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από αυτές τι ποσό θα χρειαστεί να καλυφθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση καλείται το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής να έχει ψηφίσει τον νέο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε τη Δευτέρα με το άνοιγμα των χρηματιστηριακών αγορών να είναι γνωστοί και οι βασικοί άξονες του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «ο νόμος πρέπει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής να ψηφιστεί. Δεν νοείται να ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και οι επενδυτές να βαδίζουν στα “τυφλά”, αγνοώντας το νομικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης».

Οι διοικήσεις των τραπεζών μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσουν και θα ανακοινώσουν το ύψος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) στις οποίες θα προχωρήσουν. Από το συνολικό ποσό των ΑΜΚ, αυτό που αντιστοιχεί στο βασικό σενάριο των stress tests και του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) θα πρέπει να καλυφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές. Το υπόλοιπο που θα αναλογεί στο δυσμενές σενάριο του stress tests θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Οι επενδυτές θα έχουν λίγες ώρες στην διάθεσή τους για να αποτιμήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας, παράλληλα με όσα θα προβλέπει ο νόμος για τους όρους και τις διαδικασίες της κεφαλαιακής αποκατάστασης, και να καθορίσουν την στάση τους.

Ξεχωριστά ποσά

Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση συστημικής τράπεζας εξηγούσαν στο CNN Greece ότι για κάθε τράπεζα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα άθροισμα που θα αφορά στο AQR και το βασικό σενάριο των stress tests. Αυτό το ποσό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε κεφαλαιακές ανάγκες.

Από το αρχικό ποσό που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ, το τελικό ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο. Η διαφορά αυτή θα προκύψει από μία σειρά παραγόντων και στρατηγικών κινήσεων, ώστε να μειωθούν τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθεί να εισρεύσουν σε κάθε τράπεζα.

Πρώτη «ελάφρυνση»: Διαφορά Core Tier I

Η παραδοχή των εποπτικών αρχών θα απαιτεί ελάχιστο δείκτη βασικών κύριων κεφαλαίων, το λεγόμενο Core Tier I, στο 9,5% του ενεργητικού για το βασικό σενάριο και 8% για το δυσμενές. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες με στοιχεία πρώτου τριμήνου 2015 είχαν βασικό δείκτη Core Tier I πολύ υψηλότερο, από 11% έως 14%. Αυτή η διαφορά, θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ και θα βγάλει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Έστω ότι το βασικό σενάριο δείξει «τρύπα» 5 δισ. ευρώ για μια τράπεζα, η οποία όμως, έχει Core Tier I 12%. Με απαιτούμενο ελάχιστο δείκτη 9,5% αυτομάτως το ποσό υποχωρεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Δεύτερη «ελάφρυνση»: Οι προαιρετικές προτάσεις επαναγοράς ομολόγων

Οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους υβριδικούς τίτλους, ομόλογα χαμηλής και ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior bonds) αξίας περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Ήδη Πειραιώς και Alpha ανακοίνωσαν προαιρετικές προτάσεις επαναγοράς των τίτλων (LMEs) ή μετατροπής τους σε μετοχές κίνηση που θα μειώσει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Με συντηρητικές προσεγγίσεις των τραπεζιτών αξίες της τάξης των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να «αποσυρθούν» από το παθητικό των τραπεζών, μειώνοντας ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες. Έστω λοιπόν, ότι μια τράπεζα επιδιώκει να επαναγοράσει τίτλους 500 εκατ. ευρώ και το πετυχαίνει. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες και έτσι τα 3,5 δισ. θα μειωθούν σε 3 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ