ΑΓΟΡΕΣ

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας η στερλίνα

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας η στερλίνα
Kaveh Kazemi/Getty Images/Ideal Images

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της επταετίας έναντι του δολαρίου κινήθηκε την Πέμπτη η στερλίνα, η οποία αναμενόταν να καταγράψει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή της από το 2009, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αβεβαιότητα σχετικά με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ δείχνει ότι οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% το τέταρτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία ήταν αμετάβλητα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

Η ισοτιμία της στερλίνας υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,1%, στο 1,3910 δολάριο, κοντά στο χαμηλό επταετίας του 1,3878 που σημείωσε χθες. Το ευρώ ήταν οριακά υψηλότερα στις 79,18 πένες, κοντά στο υψηλό 14 μηνών των 79,28 πενών.

«Η αβεβαιότητα για το επικείμενο δημοψήφισμα θα παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη για το νόμισμα τους επόμενους τέσσερις μήνες», ανέφεραν οι αναλυτές της Credit Agricole σε σημείωμα τους.

Ο αντίκτυπος της αβεβαιότητας μέχρι στιγμής περιορίζεται στη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, με την αντίδραση σε άλλες βρετανικές αγορές να παραμένει μάλλον ήπια.

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές σε εβδομαδιαία βάση με την όποια νευρικότητα ανάμεσα στους επενδυτές που κατέχουν βρετανικά ομόλογα να αντισταθμίζεται από την προοπτική ότι το δημοψήφισμα θα καθυστερήσει πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ