ΑΓΟΡΕΣ

Ασήμι: Άνοδος ρεκόρ με συνταγή… Gamestop

Ασήμι: Άνοδος ρεκόρ με συνταγή… Gamestop
Σήμερα το πρωί τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του μετάλλου έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως 13%, στα 30,35 δολάρια ανά ουγγιά

Πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγγιά εκτινάχθηκε η τιμή του ασημιού, καθώς μικροεπενδυτές «πόνταραν» μαζικά στην άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.

Σε ένα επενδυτικό μοντέλο που θυμίζει όσα έγιναν προ ημερών με τη μετοχή της Gamestop, χιλιάδες επενδυτές συντονίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε με μαζικές αγορές να εκτινάξουν την τιμή του ασημιού.

Έτσι, σήμερα το πρωί τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του μετάλλου έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως 13%, στα 30,35 δολάρια ανά ουγγιά καθώς επενδυτές από όλο τον κόσμο αγόραζαν θέσεις “long”.

Ενδεικτικό είναι ότι στο μεγαλύτερο fund που παρακολουθεί την πορεία της τιμής του ασημιού, το iShares Silver Trust της BlackRock εισέρρευσαν κεφάλαια της τάξης των 955 εκατ. δολαρίων την Παρασκευή.

Η «επενδυτική φρενίτιδα» για Συμβόλαια ασημιού προκλήθηκε μετά από μια δημοσίευση στο υπο-φόρουμ-WallStreetBets του Reddit. Εκεί, το πολύτιμο μέταλλο είχε χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο short ποντάρισμα στον κόσμο», γεγονός που οδήγησε χιλιάδες μικρού βεληνεκούς επενδυτές να «ποντάρουν» στην άνοδό του ώστε να πλήξουν τις μεγάλες τράπεζες.

Το ασήμι δεν είναι Gamestop

Εντούτοις, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο περιπτώσεις έχουν ομοιότητες αλλά και τεράστιες διαφορές. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι διαχειριστές χρημάτων έχουν καθαρές long θέσεις στο μέταλλο από τα μέσα του 2019.
Και κυρίως, οι επενδύσεις σε ασήμι και το μέγεθος της αγοράς δεν είναι καν συγκρίσιμες.

Η αγορά του ασημιού έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από μικρές μετοχές όπως εκείνη της GameStop, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να χειραγωγηθεί από μαζικές αγορές μικροεπενδυτών όπως συνέβη με την περίπτωση της Gamestop.

Για του λόγου το αληθές, η Gamestop είχε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα Ιανουαρίου, πριν η φρενίτιδα την εκτινάξει κατά 16 φορές. Στον αντίποδα, μόνο η αξία που έχει το ασήμι που βρίσκεται φυλαγμένο σε φυσική μορφή σε θησαυροφυλάκια μόνο στο Λονδίνο ανέρχεται σε 48 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ