ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Το τρενάκι του τρόμου και ο Έλον Μασκ

Bitcoin: Το τρενάκι του τρόμου και ο Έλον Μασκ
Ένα tweet του Έλον Μασκ ήταν αρκετό AP Photo

Ένα tweet του ιδρυτή της Tesla ήταν αρκετό για να το «απογειώσει», ένα δεύτερο έφερε τη βουτιά. Ο λόγος για το Bitcoin, το οποίο, μετά το ιστορικό ρεκόρ των 58,332 δολαρίων προσγειώθηκε απότομα ακόμα και κάτω από τα 45.000 δολάρια, όπως φαίνεται και από το γράφημα του Coindesk.com

Το «καύσιμο» για το πρωτοφανές ράλι των τελευταίων εβδομάδων είχε δώσει ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, αρχικά μέσω του Twitter, υποστηρίζοντας το κρυπτονόμισμα και στη συνέχεια η Tesla, η οποία ανακοίνωσε ότι μετατρέπει ταμειακά διαθέσιμα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων σε Bitcoin.

Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε σε επενδυτική φρενίτιδα υπέρ του κρυπτονομίσματος, καθώς η είσοδος της Tesla έφερε επενδύσεις και από άλλες κορυφαίες εταιρείες αλλά και funds που δελεάζονται από την προοπτική υψηλών αποδόσεων. Έτσι, το Bitcoin «έσπασε τα κοντέρ» μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την τιμή του να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 58,332 δολαρίων.

Λίγες ώρες αργότερα όμως, ο Έλον Μασκ «ξαναχτύπησε» στο Twitter εκφράζοντας την ανησυχία του ότι το Bitcoin είχε εκτιναχθεί σε υψηλότατα επίπεδα. Αρκούσε αυτό το Tweet για να δώσει το έναυσμα για τη μεγάλη πτώση του Bitcoin, το οποίο τη Δευτέρα κατέγραψε απώλειες έως και 17% για να τις περιορίσει εν τέλει στο 8%. Η πτώση όμως συνεχίζεται και σήμερα, με το Bitcoin να χάνει 10.000 δολάρια σε μια ημέρα, δηλαδή σχεδόν το 20% της αξίας του. Μια πτώση που επιβεβαιώνει την ακραία μεταβλητότητα που καταγράφουν οι αγορές των κρυπτονομισμάτων.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά τη βουτιά, από την αρχή του χρόνου το Bitcoin καταγράφει κέρδη της τάξης του 60% και πάνω από 400% σε δωδεκάμηνη βάση.

«Θύμα» και η μετοχή της Tesla

Σε κλοιό ισχυρών χρηματιστηριακών πιέσεων βρέθηκε ταυτόχρονα και η μετοχή της Tesla, που έχασε το 8,6% της αξίας της στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Δευτέρας. Η πτώση ήρθε ως απόρροια του Tweet του ιδρυτή της, καθώς οι επενδυτές το συνδύασαν -όπως και την πτώση του κρυπτονομίσματος- με τις επενδύσεις σε Bitcoin που έκανε η εταιρεία. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι ο Έλον Μασκ «πυροβόλησε τα πόδια του» καθώς οι απώλειες στη μετοχή της Tesla μεταφράζονται σε μείωση της προσωπικής του περιουσίας κατά 15,2 δισ. δολάρια, δίνοντας ξανά στον Τζεφ Μπέζος την πρώτη θέση στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ