ΑΓΟΡΕΣ

Στο μικροσκόπιο οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Στο μικροσκόπιο οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
Υπουργείο Οικονομικών, Κομισιόν και τρόικα παζαρεύουν το ύψος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, με βάση τα σενάρια κεφαλαιακών αναγκών, όπως αυτά προκύπτουν από τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εν μέσω αντεγκλήσεων στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης, ζητούμενο παραμένει το ελάχιστο όριο συμμετοχής των ιδιωτών, ώστε να θεωρείται ότι μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε επαρκώς και δεν τίθεται θέμα εξυγίανσής της ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μετά από... καραμπόλες μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp) και τρόικας, η συμφωνία φαίνεται πως επήλθε. Σημείο τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και των «θέλω» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας το ύψος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Η κοινή συνιστώσα στις αιτιάσεις της DGComp να υπάρξει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε κάθε τράπεζα για όλο το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών (βασικό σενάριο του stress test, AQR και δυσμενές), που θα οδηγούσε σε ΑΜΚ μαμούθ κάθε πιστωτικό ίδρυμα με την έκδοση δισεκατομμυρίων μετοχών, βρέθηκε. Και θα δίνει μία ευελιξία σε κάθε τράπεζα να καλύψει το μέγιστο δυνατόν των κεφαλαιακών της αναγκών.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κάθε τράπεζα καλείται, ανάλογα με τις κεφαλαιακές της ανάγκες, να καλύψει καταρχήν τα ποσά που αναλογούν στο βασικό (baseline) σενάριο των stress tests και στο αποτέλεσμα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR), συν ένα μέρος του δυσμενούς σεναρίου (adverse). Εάν έχει υπερκάλυψη, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσό, μειώνοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ στη διαδικασία.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν στο CNN Greece ότι δεν υπάρχει ποσοστιαίο όριο, π.χ. το 50% της αύξησης, καθώς κάθε τράπεζα έχει διαφορετικής διάρθρωσης ανάγκες: άλλη έχει μικρές απαιτήσεις στο βασικό κεφαλαιακό σενάριο και μικρές και στο δυσμενές, κάποια μπορεί να έχει μικρό baseline και μεγάλο δυσμενές ή το ανάποδο.

Καθώς δε, η διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου περνάει μέσα από το βιβλίο προσφορών (book building), οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδιώκουν να βάλουν έναν... κόφτη στο πού μπορεί να διαμορφωθεί η τιμή, ώστε να μην ευτελιστούν απόλυτα οι τραπεζικές αξίες και να βρεθούν οι ΑΜΚ να γίνουν με τιμή... 1 σεντ ανά μετοχή. Και αυτό γιατί με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι μετοχές των τραπεζών στο Χρηματιστήριο κινούνται από το 0,031 ευρώ μέχρι και το 0,678 ευρώ.

Το book building περιλαμβάνει τη συλλογή των αιτήσεων αγοράς μετοχών που υποβάλλουν οι επενδυτές σε διαφορετικές τιμές, οι οποίες μπορεί να είναι κατώτερες ή ανώτερες από τη μέση τιμή του εύρους που θα ανακοινωθεί. Η τελική τιμή αγοράς των μετοχών διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο του βιβλίου, ανάλογα με τις προσφορές που έχουν κατατεθεί.

Αύριο Κυριακή, έχοντας προηγηθεί εντός της ημέρας η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε αυτήν αναμένεται να αποσαφηνιστεί η αναλογία μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) με το οποίο θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσοστό 30%-70%, ενώ η αρχική πρόταση ήθελε το μίγμα στο 20%-80% (κοινές μετοχές–CoCos).

Δεύτερο ζήτημα που χρήζει διευκρίνησης και απόφασης, είναι το ελάχιστο όριο συμμετοχής των ιδιωτών, ώστε να θεωρείται ότι μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε επαρκώς και δεν τίθεται θέμα εξυγίανσής της, άρα και ενεργοποίησης του μεταβατικού bail-in, που προβλέπει «κούρεμα» των ομολογιούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ