ΑΓΟΡΕΣ

Stress tests: Κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες

Stress tests: Κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

 Σε συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 14,4 δισ. ευρώ για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς κατέληξαν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ το κεφαλαιακό έλλειμμα καλύπτει το βασικό και το δυσμενές σενάριο των ασκήσεων, όπως και το αποτέλεσμα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR), από το οποίο προκύπτει κεφαλαιακή ανάγκη 9,2 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια κεφαλαιακής αποκατάστασης (capital plans), τα οποία θα εξηγούν πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα, το αργότερο στις 6 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε άσκηση συνολικής αξιολόγησης στην Τράπεζα Αττικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες.

Με βάση τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,021 δισ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι κεφαλαιακές ανάγκες των 14,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο δυσμενές σενάριο, ενώ με το βασικό σενάριο (baseline) διαμορφώνονται σε 4,391 δισ. ευρώ.

Για την Alpha Bank προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 263 εκατ. ευρώ στο βασικό και 2,743 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Τα αποτελέσματα της Eurobank δείχνουν 339 εκατ. ευρώ στο βασικό και 2,122 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Για την Εθνική το stress test εμφάνισσε κεφαλαιακές ανάγκες 1,576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,6 δισ. στο δυσμενές. Τέλος, για την Πειραιώς η ΕΚΤ "έδειξε" 2,213 δισ. ευρώ στο βασικό και 4,933 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

ΤτΕ: Κεφαλαιακό έλλειμμα 1,021 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής
ΟΙ θέσεις των τραπεζών για τα στρες τεστ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ