ΑΓΟΡΕΣ

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο

Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της στο πακέτο μέτρων που θα αποδεσμεύσει την νέα δόση αλλά και θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, είναι εφικτή δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις την Πέμπτη.

«Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουμε ότι καταγράφεται πρόοδος με την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα εφικτή», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο Reuters σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο στον υπολογισμό των δημοσιονομικών επιπτώσεων που αναμένει από τις μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές την περασμένη χρονιά.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης συντάξεων και της φορολογίας, την ίδρυση ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων και την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τώρα αν υπάρχει η θέληση από όλες τις πλευρές, η συμφωνία θα κλείσει σύντομα», είπε.

Οι συνομιλίες για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειώσει σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ε.Ε. πάνω σε οικονομικές προβλέψεις και σενάρια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχει σαφής διαφοροποίηση στην εκτίμηση του ποσοστού της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων, όμως αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων αποτελεί κομβικό σημείο της συμφωνίας, αφού χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να «ξεκλειδώσει» νέα δάνεια ώστε να αποπληρώσει εγκαίρως το χρέος της τον Ιούλιο. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε μορφή ελάφρυνσης του χρέους της.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει κάποια οριστική λύση στην Ουάσινγκτον, αυτή την εβδομάδα, όμως η ευρωζώνη θα επιχειρήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την επόμενη εβδομάδα στο Άμστερνταμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ