ΑΓΟΡΕΣ

Μέχρι τον Ιούνιο η αντικατάσταση μη εκτελεστικών μελών των τραπεζών

Μέχρι τον Ιούνιο η αντικατάσταση μη εκτελεστικών μελών των τραπεζών

Πάνω από το ένα τρίτο των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πρόκειται να αντικατασταθεί σε λίγες εβδομάδες στο πλαίσιο του νέου κυβερνητικού ανασχεδιασμού του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, περίπου 20 από τα 55 μέλη των διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να «αποτύχουν» στα τεστ που θα διενεργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το «όχημα» που στηρίζεται από τους διεθνείς δανειστές της Αθήνας.

Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να εφαρμοστούν νέα και αυστηρότερα κριτήρια για την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων από τις τράπεζες. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στόχος είναι η ενίσχυση των διοικητικών συμβουλίων με μέλη που έχουν την κατάλληλη κατάρτιση, αλλά και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, με την ταυτόχρονη αποκοπή του πλέγματος των δεσμών μεταξύ κορυφαίων τραπεζιτών, υπουργών της κυβέρνησης και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων - ένα σύστημα γνωστό ως διαπλοκή.

Τα τεστ αυτά θα επιχειρήσουν να προλάβουν το ενδεχόμενο να θελήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει τα δικά της στελέχη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, στο πλαίσιο της πολιτικής του που στοχεύει σε μεγαλύτερο έλεγχο των τραπεζών από το κράτος.

Τα νέα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15ετή θητεία στον τραπεζικό τομέα στο εξωτερικό και να έχουν διακόψει κάθε σχέση με τον οικονομικό τομέα της χώρας για τουλάχιστον 10 έτη.

Η νέα σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να ανακοινωθεί πριν την ετήσια σύνοδο των μετόχων των τεσσάρων τραπεζών, τον Ιούνιο.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, το ξεκαθάρισμα του τραπεζικού τομέα είναι απαραίτητo για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ