ΑΓΟΡΕΣ

Καλύτερη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών ζητούν οι Αμερικανοί

Καλύτερη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών ζητούν οι Αμερικανοί
ΑΜΠΕ

Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα τώρα που τέσσερις συστημικές τράπεζες μετακινούνται προς στέρεο έδαφος, σύμφωνα με ανώτατο διεθνή αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

“Υπάρχει μια σημαντική σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών," είπε ο Nathan Sheets, υφυπουργός για τις διεθνείς υποθέσεις, σε συνέντευξη χθες, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ.

“Η πρόκληση τώρα είναι, αφού έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση, πως θα κινηθούμε στο επόμενο στάδιο, όπου οι τράπεζες θα είναι πιο ανθεκτικές και θα είναι σε θέση να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία και στήριξη στην διαδικασία ανάπτυξης," είπε ο Σίτς και πρόσθεσε, "Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με την διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων."

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Σάββατο, απεφάνθη ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους 14,4 δις ευρώ, καθώς επενδυτές και φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κόστος της εξάμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της.

Η αποκατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί κεντρικό στοιχείο του νέου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δις ευρώ, που υπεγράφη τον Αύγουστο.

Τα επίτευξη των οροσήμων στο χρηματοπιστωτικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο των απαιτήσεων των δανειστών από την Ελλάδα για να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα εργάζεται για να αξιοποιήσει μια εκταμίευση 2 δισ ευρώ τις επόμενες ημέρες ενώ επιπλέον 1 δις είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί το Νοέμβριο, εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Σίτς, στη συνέντευξη στο Bloomberg, είπε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και αντιμετωπίζει την πρόκληση της εφαρμογής των δεσμεύσεων της.

"Η κατάσταση με τις τράπεζες είναι σαφώς καλύτερη από ό, τι ήταν πριν από μερικούς μήνες, και είμαι αισιόδοξος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε περαιτέρω βελτιώσεις και σημάδια ανάκαμψης."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ