ΑΓΟΡΕΣ

«Μικρό καλάθι» για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+

«Μικρό καλάθι» για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+
Η σημασία της απόφασης των χωρών του OPEC+ και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας εστιάζεται κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο AP Photo

Χαμηλά κρατούν τον πήχη των προσδοκιών, ως προς τις συνέπειες της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+ στελέχη της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν αναμένουν κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές της βενζίνης ενώ και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν έχει τη βαρύτητα που απαιτείται για να αλλάξει η εικόνα.

Προσθέτουν δε ότι η σημασία της απόφασης των χωρών του OPEC+ και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας εστιάζεται κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο, αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δεν θα επηρεάσει όμως το πορτοφόλι μας.

Η εκτίμηση αυτή συνάδει και με τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι διεθνείς αγορές την εξέλιξη, καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ανέβηκαν, ξεπερνώντας σταθερά τα 117 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ μέχρι και πριν την ανακοίνωση της απόφασης κατέγραφαν πτωτική πορεία. Αυτό σημαίνει πως οι αγορές βλέπουν το… βαρέλι μισογεμάτο και άρα δεν πείσθηκαν από την ουσία της απόφασης.

Ένας ακόμη λόγος που περιορίζει την όποια αισιοδοξία είναι πως οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες -με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας- δείχνουν να βρίσκονται κοντά στο μέγιστο δυνατό επίπεδο αύξησης της παραγωγής τους, άρα τα περιθώρια στενεύουν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 414,7 εκατομμύρια βαρέλια δείχνουν ότι η αύξηση δεν αρκεί.

Τι αποφάσισε ο OPEC+

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του OPEC+ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου ούτως ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο OPEC+ ανέφερε ότι συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο –ποσότητα που αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Παρόμοια θα είναι η αύξηση και τον Αύγουστο.

Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος και προέβλεπε αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει και της ιστορικής επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Ριάντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, γεγονός που για πολλούς διεθνείς αναλυτές λογίζεται ως κίνηση «καλής θέλησης» από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ