ΑΓΟΡΕΣ

Θετική αντίδραση από τις αγορές μετά την υπερψήφιση του ασφαλιστικού

Θετική αντίδραση από τις αγορές μετά την υπερψήφιση του ασφαλιστικού

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σημείωσε ραγδαία πτώση σήμερα, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να αγγίζει χαμηλό τεσσάρων μηνών, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Η απόδοση των διετών ομολόγων κατέγραψε πτώση κατά 80 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων υποχώρησε κατά 30 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας άλλες αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ.

Σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η ολοκλήρωση της οποίας θα αποδεσμεύσει πάνω από 5 δις ευρώ ώστε να διευκολύνει την Ελλάδα να αποπληρώσει υποχρεώσεις της που λήγουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στην ατζέντα του Eurogroup έχει τεθεί ήδη και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο είναι εποικοδομητική και θετική για τις συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup και θα βοηθήσει στην απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον βοήθεια,» δήλωσε στο Reuters ο Πατρίκ Ζακ, στέλεχος της BNP Paribas.

«Αν και η ελληνική αγορά ομολόγων είναι ρευστή, το γεγονός ότι οι αποδόσεις είναι χαμηλότερα είναι καλό σημάδι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας σημείωσαν πτώση κατά 20 μονάδες βάσης στο 8,4%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερις μήνες. Σε συνδυασμό με την άνοδο κατά μια μονάδα βάσης των γερμανικών ομολόγων στο 0,16%, η διαφορά απόδοσης μεταξύ τους (spread) είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το Reuters.

Αρκετά hedge funds έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές και χρέος, προβλέποντας ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη έπειτα από επτά χρόνια κρίσης.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών την περασμένη χρονιά και οι νέοι κανόνες πτώχευσης θα μπορούσαν να καταστήσουν ευκολότερο για τους δανειστές να πωλούν να μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ενώ η πτώση των τιμών των μετοχών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επενδυτές.

Οι ελληνικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο 1% σήμερα σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Άλλοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, θεωρώντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο της Ελλάδας, όπως πχ. το αίτημα του ΔΝΤ για την λήψη προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που η χώρα δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ