ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25% και τερματίζει τις αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25% και τερματίζει τις αγορές ομολόγων
Επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό - Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη AP Photo / Michael Probst

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την 1η Ιουλίου και το τερματισμό του προγράμματος καθαρών αγορών ομολόγων ανακοίνωσε την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και χαμηλώνοντας τη ταχύτητα της ανάπτυξης.

Η Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου και σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κλίμακα της κίνησης του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού.

Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού επιμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή επιδεινωθούν περαιτέρω, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι έχει αναθεωρήσει σημαντικά υψηλότερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναφέροντας ότι «ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι λήγουν οι καθαρές αγορές ομολόγων, με βάση τόσο το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία όσο και για το APP, από την 1η Ιουλίου. «Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν για διευρυμένο χρονικό ορίζοντα», υπογραμμίζει. Προσδιόρισε αυτό τον ορίζοντα έως τα τέλη του 2024 για το πρόγραμμα PEPP.

Υπογραμμίζει επίσης ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν, εάν οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν λόγω της πανδημίας.

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία καθώς είναι χειρότερες αυτών του Μαρτίου. Αναμένει πλέον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, προτού μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 -υψηλότερο από ό,τι στις προβλέψεις του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του ορίζοντα προβολής προβλέπεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,3% το 2022, 2,8% το 2023 και 2,3% το 2024 -επίσης πάνω από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% το 2022, κατα 2,1% το 2023 και κατα 2,1% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, οι προοπτικές αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για το 2022 και το 2023, ενώ για το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευση να στηρίξει την Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Όπως επισημαίνει σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τη μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ