ΑΓΟΡΕΣ

Διπλό χτύπημα σε χρηματιστήριο - ομόλογα λόγω ΕΚΤ

Διπλό χτύπημα σε χρηματιστήριο - ομόλογα λόγω ΕΚΤ
Oι αποφάσεις της ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα τα ευρω-ομόλογα, καθώς το ξεπούλημα στις πιο αδύναμες αγορές της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης AP Photo

Στη δίνη έντονων πιέσεων βρίσκονται οι ελληνικές μετοχές - κυρίως του τραπεζικού κλάδου - αλλά και τα ελληνικά ομόλογα στη σκιά των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ.

Η απόφασή της να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP αλλά και να αυξήσει το κόστος του χρήματος, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Αποτέλεσμα είναι ο Γενικός Δείκτης να διολισθαίνει προς τις 860 μονάδες ενώ ταυτόχρονα οι αποδόσεις των ελληνικών και άλλων ομολόγων, κυρίως της περιφέρειας εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ώρες, με το ελληνικό 10ετές να φτάνει στο 4,62% και αντίστοιχα η απόδοση για το ελληνικό 5ετές ομόλογο να «σκαρφαλώνει» στο 2,62%.

Αναλυτικά, στις 14:00 ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διαμορφώνεται στις 864,40 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,5% ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 39,2 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες εκτείνονται σε ολόκληρο το ταμπλό, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες (-3,41%), τα βιομηχανικά προϊόντα (-3,01%) και το πετρέλαιο (-3%).
Ανάμεσα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καμία δεν «γράφει» κέρδη, ενώ την μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν η Aegean με -5,05%, η Πειραιώς με -4,96% και η ΔΕΗ με -4,51%.

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Αντίστοιχα, και όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι αποφάσεις της ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα τα ευρω-ομόλογα, καθώς το ξεπούλημα στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Ενδεικτικό είναι ότι το spread μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Στη δίνη των πιέσεων βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του δείκτη αναφοράς 10 ετών αυξήθηκε έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ προκαλεί κινδύνους στα ομόλογα με την πίεση να την αναγκάσει ενδεχομένως ακόμη και να σταματήσει το πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων. «Δεν έχει πολύ νόημα για την ΕΚΤ να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί "κατακερματισμό" και μετά να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citigroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ