ΑΓΟΡΕΣ

Μετά τις ΗΠΑ, αύξηση επιτοκίων και στη Βρετανία - Κατά 25 μονάδες βάσης

Μετά τις ΗΠΑ, αύξηση επιτοκίων και στη Βρετανία - Κατά 25 μονάδες βάσης
To κτήριο της τράπεζας της Αγγλίας στο Λονδίνο AP Photo/Frank Augstein

Κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας αύξησε σήμερα τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο δήλωσε έτοιμη να ενεργήσει «δυναμικά» για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό που οδεύει πάνω από το 11%.

Μία ημέρα αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 (κατά 75 μονάδες βάσης), η Τράπεζα της Αγγλίας έμεινε σταθερή στην πιο σταδιακή της προσέγγιση ενώ προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με ψήφους 6 προς 3, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν η πέμπτη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αφού ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.

Ωστόσο κάποιοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι κινείται πολύ αργά για να αποτρέψει η αύξηση του πληθωρισμού να παγιωθεί στις μισθολογικές συμφωνίες και τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιφέροντας μακροπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία.

«Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος των όποιων περαιτέρω αυξήσεων στο επιτόκιο θα αποτυπώνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλό 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί οριακά πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ