ΑΓΟΡΕΣ

Κλυδωνίζονται από sell-off οι αγορές παγκοσμίως, εν μέσω φόβων για ύφεση σε ΗΠΑ και ευρωζώνη

Κλυδωνίζονται από sell-off οι αγορές παγκοσμίως, εν μέσω φόβων για ύφεση σε ΗΠΑ και ευρωζώνη
AP Photo/Seth Wenig

Ιδιαίτερα επιθετικά κινούνται οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο καθώς ο πληθωρισμός έχει διευρυνθεί παντού, αρχικά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι αγορές παγκοσμίως κλυδωνίζονται από ένα ισχυρό sell-off, ενώ οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχικούς τίτλους υπό τον φόβο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve για τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό θα οδηγήσουν τελικώς την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να παταχθεί ο πληθωρισμός, με κορυφαίο γεγονός τη αύξηση κατά 0,75% από τη Fed, τη μεγαλύτερη από το 1994, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ύφεσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη.

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες μείωσαν σημαντικά τις προοπτικές τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αναμένοντας τώρα αύξηση μόλις 1,7% στο ΑΕΠ, από 2,8% από τον Μάρτιο.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη αύξησαν τα επιτόκια την Πέμπτη, ορισμένες με ποσά που συγκλόνισαν τις αγορές, και υπαινίχθηκαν ακόμη υψηλότερα κόστη δανεισμού για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό που διαβρώνει τις αποταμιεύσεις και συμπιέζει τα εταιρικά κέρδη.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας έπιασαν αμφότερες απροετοίμαστες τις αγορές, λίγες ώρες αφότου η αντίστοιχη των ΗΠΑ (Federal Reserve) αύξησε τα επιτόκια στο μέγιστο των τελευταίων τριών σχεδόν δεκαετιών.

Οι κινήσεις αυτές ήρθαν αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε σε έκτακτη συνεδρίαση να περιορίσει το κόστος δανεισμού στο νότο του μπλοκ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με αυξήσεις επιτοκίων τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ