ΑΓΟΡΕΣ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Οφέλη για εξαγωγές, τουρισμό και επενδύσεις και νέες εστίες ανάφλεξης της ακρίβειας (AP Photo/Michael Probst, File)

Κέρδη αλλά και ζημιές προκαλεί η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου με τους αναλυτές να θεωρούν ως βασική αιτία το κλίμα αβεβαιότητας και τα οικονομικά ρίσκα από το πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Η χαμηλή πτήση του ευρώ ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες που χρησιμοποιούν το δολάριο ή νομίσματα συνδεδεμένα κυρίως με το δολάριο, καθώς καθιστά φθηνότερα τα προϊόντα, πράγμα που οδηγεί σε τόνωση της ζήτησης με θετικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την απασχόληση.

Επίσης η διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά πιο φθηνές τις διακοπές για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Κίνα σε μία περίοδο που το ρεύμα κυρίως των Αμερικανών τουριστών ενισχύεται με ραγδαίους ρυθμούς

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία ενδέχεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την υποτίμηση του ευρώ προβλέποντας ότι φέτος η Ευρώπη θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών από άλλες ηπείρους και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή.

Θετικές είναι οι συνέπειες και στο μέτωπο των επενδύσεων καθώς ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, επιχειρήσεις, αλλά και άυλοι τίτλοι, όπως μετοχές ή ομόλογα, καθίστανται ελκυστικότερα για επενδυτές που χρησιμοποιούν το δολάριο.

Η άνοδος των εξαγωγών, του τουρισμού και των επενδύσεων θα έχει σημαντικά οφέλη στο ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών.

Ωστόσο, η χαμηλή πτήση του ευρώ δημιουργεί ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία με βασικότερη την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ενέργεια και οι πρώτες ύλες γίνονται ακριβότερες αφού διαπραγματεύονται διεθνώς σε δολάρια ενώ παράλληλα προκαλείται νέα ανάφλεξη ακρίβειας στα υγρά καύσιμα που τιμολογούνται σε δολάρια.

Ο συνδυασμός αυτός επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση, εντείνοντας τα πλήγματα στα εισοδήματα των νοικοκυριών σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο όπου τα νοικοκυριά δοκιμάζονται από την οικονομική στενότητα.

Την ίδια ώρα, η υποχώρηση του ευρώ φέρνει μαζικό κύμα ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ζώνης του δολαρίου όπως τρόφιμα, ποτά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην ΕΚΤ καθώς υπονομεύει το στόχο για την σταθερότητα των τιμών και την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.

Σε περίπτωση που η υποχώρηση της αξίας του ευρώ συνεχιστεί θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ήδη υψηλός πληθωρισμός, ασκώντας πιέσεις στην ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων πράγμα που θα όξυνε τα προβλήματα στην οικονομία της Ευρωζώνης την ώρα που διεθνείς οίκοι και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διολίσθηση σε ύφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ