ΑΓΟΡΕΣ

Εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας μετά τις «μαύρες» προβλέψεις της Gazprom

Εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας μετά τις «μαύρες» προβλέψεις της Gazprom
Για δύσκολο, ενεργειακά, χειμώνα προετοιμάζεται η Ευρώπη AP Photo/Michael Probst, File

Φτερά έκαναν, την Τρίτη, για μια ακόμη φορά οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτοξεύουν τη ζήτηση στα ύψη και επιτείνουν περαιτέρω την ενεργειακή κρίση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο 11% φτάνοντας τα 244 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ είχε προηγηθεί άνοδός τους κατά 6,8% τη Δευτέρα.

Οι τιμές τους είναι έτσι 11 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η κατάσταση είναι ανάλογη και στη Βρετανία, με τα αντίστοιχα συμβόλαια να σημειώνουν χθες άνοδο 16%.

Αναμένεται, άλλωστε, τον Οκτώβριο να διπλασιαστεί σχεδόν το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά, καθώς το κόστος της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν επταπλασιάστηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Εφιαλτικά σενάρια από την Gazprom

Σαν να μην έφτανε η ανησυχία των Ευρωπαίων ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο, με περιορισμένους τους εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και τις τιμές σε απαγορευτικά ύψη, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, Gazprom, προειδοποίησε χθες πως «αν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές είναι πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα τον χειμώνα».

Διευκρίνισε μάλιστα πως οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν τον χειμώνα έως και κατά 60%, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται οι εξαγωγές της και η παραγωγή της εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι δυτικές χώρες.

Σημειωτέον ότι την άνοιξη οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στο ιστορικό ρεκόρ των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εκτοτε έχουν υποχωρήσει, αλλά τα επίπεδα των 244 ευρώ στα οποία βρίσκονται από χθες είναι εξαιρετικά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν κυμαίνονταν μόνο στα 46 ευρώ.

ΕΕ: Όχι σε εξαίρεση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

Και ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις που έρχονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ/ετησίως.

Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ