ΑΓΟΡΕΣ

Νέο άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου - Πάνω από τα 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Νέο άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου - Πάνω από τα 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Στη χώρα μας σε μόλις 48 ώρες είχαμε εκτίναξη των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τιμή της μεγαβατώρας να έχει αυξηθεί κατά 6% AP Photo

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο.

Το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε μέχρι και τα 291 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα σήμερα, στον απόηχο της απόφασης ρωσικής Gazprom να σταματήσει τις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.

Οι αγορές φοβούνται ότι οι ροές δεν θα επανεκκινήσουν, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει την ανησυχία ότι ακόμη δεν έχουμε δει τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου. Μάλιστα, μια σειρά από αναλυτές τονίζουν πως, αν τελικά οι ροές σταματήσουν το Σεπτέμβριο, τα σημερινά επίπεδα τιμών θα ωχριούν μπροστά σε αυτά που θα βιώσουμε, με το κόστος του φυσικού αερίου να εκτινάσσεται ακόμα και πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη της οικονομία της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικό είναι ότι στη χώρα μας σε μόλις 48 ώρες είχαμε εκτίναξη των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τιμή της μεγαβατώρας να έχει αυξηθεί κατά 6%, ήτοι από τα 377 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 21 Αυγούστου, στα 616 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 23 Αυγούστου.

Η αύξηση αποδίδεται στην ανάκαμψη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αλλά και στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας. Σημειώνεται πως η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή χθες ήταν αυξημένη στο 46% ενώ οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 15%.

Αυξημένη κρατική επιδότηση

Η εκτίναξη στο κόστος της ενέργειας έφερε σημαντική αύξηση και στο ποσό της επιδότησης από την κυβέρνηση στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, περίπου έξι εκατομμύρια ιδιώτες καταναλωτές ρεύματος, 1.250.000 επιχειρήσεις -κυρίως μικρές και μεσαίες- αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες θα μοιραστούν το 1,9 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διαθέσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο.

Το ποσό, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν και είχε ανέλθει στα 1,136 δισ. ευρώ, θα καλύψει σχεδόν το σύνολο των αυξήσεων που προκύπτουν από τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σε απόλυτες τιμές, για τα οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 639 ευρώ/MWh δηλαδή 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα απορροφώντας το 94% της αύξησης. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ανέρχεται στα 0,677 ευρώ ανά κιλοβατώρα, απορροφώντας έτσι το σύνολο της αύξησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ