ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 850 μονάδες στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 850 μονάδες στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων
Το αρνητικό κλίμα επηρεάζει και τις τιμές των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετές να ξεπερνά το 4% INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με απώλειες 1,54% και στις 843,17 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.

Σε μια συνεδρίαση με πρωταγωνιστές τους πωλητές και τζίρο που ξεπέρασε τα 63 εκατ. ευρώ, η αγορά έδειξε αφενός ότι αδυνατεί να προσεγγίσει υψηλότερα επίπεδα και αφετέρου ότι ανησυχεί για της προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 8 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά έως και 75 μονάδες βάσεις προκαλεί ανησυχία στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις. Ταυτόχρονα, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα αλλά και η ενεργειακή κρίση επιτείνουν το αρνητικό κλίμα, το οποίο και αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Παράλληλα, το αρνητικό κλίμα επηρεάζει και τις τιμές των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετές να ξεπερνά το 4%, επίπεδο που εκτιμάται και πως αποτελεί ορόσημο για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού στήριξης των αγορών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ.

Η πορεία των μετοχών

Ως προς τις επιμέρους μετοχές, ανάμεσα στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες (3,09%) κατέγραψε η Jumbo ενώ με απώλειες άνω του 2% ακολουθούν οι Coca Cola, Eurobank, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Quest και Βιοχάλκο. Αντίστοιχα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Τιτάν, Alpha Bank, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,29% και αυτή της Σαράντης με κέρδη 3,65%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ