ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Υποχωρεί η τιμή του ρεύματος

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Υποχωρεί η τιμή του ρεύματος
Η ζήτηση καλύπτεται κατά 38,6 % από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7 % λιγνίτες, 17,2 % Ανανεώσιμες Πηγές και 13,5 % εισαγωγές Intime

Περαιτέρω πτώση πρόκειται να παρουσιάσει την Παρασκευή η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς διαμορφώνεται στην προημερήσια αγορά στα 543,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 582,94 ευρώ σήμερα και 697,41 ευρώ χθες).

Η ζήτηση καλύπτεται κατά 38,6 % από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7 % λιγνίτες, 17,2 % Ανανεώσιμες Πηγές και 13,5 % εισαγωγές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας διαμορφώνονται σήμερα κοντά στα χθεσινά επίπεδα (240 ευρώ ανά μεγαβατώρα) εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ για μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές ενέργειας η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η κ. Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Mechthild Wörsdörfer, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η συνεπακόλουθη «έκρηξη» των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων από πλευράς της Ε.Ε. και αλλαγές στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, ωστόσο, είναι πόσο αποφασιστικά θα κινηθούν οι Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή κρίση και να εξορθολογήσουν τους μηχανισμούς τιμολόγησης ενέργειας στο μπλοκ.

Οι «φωνές» που ζητούσαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα, αναγκάζοντας την τσεχική προεδρία της Ε.Ε. να ανακοινώσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η δρομολόγηση μιας ευρωπαϊκής «απάντησης» κρίθηκε αναγκαία και λόγω των ενεργειακών παιχνιδιών του Κρεμλίνου, καθώς οι συνεχείς μειώσεις των παραδόσεων φυσικού αερίου λόγω «εργασιών συντήρησης» αλλά και οι διάφορες διακοπές παροχών οδηγούν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος από ρεκόρ σε ρεκόρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ