ΑΓΟΡΕΣ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Άλμα 11,37% στην τιμή της Τρίτης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Άλμα 11,37% στην τιμή της Τρίτης
Πλέον η προσοχή στρέφεται στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών. Πηγή: EUROKINISSI

Κατακόρυφη άνοδο της τάξεως του 11,37% παρουσιάζει η τιμή του ρεύματος για την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στη σκιά της ανόδου-ρεκόρ του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή της ενέργειας για αύριο διαμορφώνεται στα 505,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 554,06 ευρώ για σήμερα και 439,37 ευρώ για την Κυριακή.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται κατά 45,25% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), κατά 32,40% από μονάδες φυσικού αερίου και από 6,63% λιγνίτες, ενώ οι εισαγωγές αποτελούν το 4,61% του μείγματος.

«Απογειώθηκε» κατά 25% η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Στα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημειώνοντας άνοδο 25% σε ημερήσια βάση.

Η Ρωσία ακύρωσε την προγραμματισμένη για το Σάββατο επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας από τις κύριες οδούς τροφοδοσίας προς την Ευρώπη, γεγονός που βαθαίνει τις δυσκολίες της Ευρώπης, στην εξασφάλιση καυσίμων για το χειμώνα.

Το κατά πόσον η Ευρώπη θα προχωρήσει τελικά στην επιβολή πλαφόν θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό και άμεσα από το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1.

Να σημειώσουμε πως η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο μεταφράζεται σε μονομερή παραβίαση των συμβάσεων της Gazprom, κάτι που θα αξιοποιήσει η ρωσική εταιρεία εμφανίζοντας την Ευρώπη ως υπεύθυνη της διακοπής παραδόσεων για να εγείρει αποζημιώσεις.

Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Πλέον η προσοχή στρέφεται στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως:

  • ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου,
  • πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή
  • προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν επείγουσα «πανευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή στήριξης» για όσους συμμετέχουν στην ενεργειακή αγορά και αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους.

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές ενέργειας η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενέργεια

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην ενέργεια και το ράλι τιμών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Ενέργειας θα έχει αντικείμενο τις εξελίξεις για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας και την επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών ενόψει του χειμώνα, αλλά και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε «πως πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες πανευρωπαϊκές λύσεις» και τόνισε πως «Η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι σε μια στρατηγικού χαρακτήρα απειλή» συμπληρώνοντας πως «η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δοκιμασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ