ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο πετρέλαιο μετά τη μείωση της παραγωγής από τον OPEC+

Άλμα στο πετρέλαιο μετά τη μείωση της παραγωγής από τον OPEC+
Η συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών και Ρωσίας προβλέπει «ψαλίδισμα» της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Οκτώβριο AP Photo/Hussein Malla

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν σημαντική άνοδο το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς τα μέλη του OPEC+ και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του «μαύρου χρυσού», εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με επίκεντρο το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών και Ρωσίας προβλέπει «ψαλίδισμα» της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Οκτώβριο, ποσότητα που ισοδυναμεί μόλις με το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν οποιαδήποτε στιγμή πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου για να προσαρμόσουν εκ νέου την παραγωγή, σύμφωνα με το Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent ενισχύθηκε κατά 3,6% στα 96,31 δολάρια/ βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψε άνοδο 2,6% στα 89,58 δολάρια.

Στόχος των παραγωγών πετρελαίου (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών - OPEC) είναι να ενισχύσουν τις τιμές που βρίσκονταν σε πτώση με φόντο τον φόβο των επενδυτών για οικονομική ύφεση. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν έντονα για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα «απογειώθηκε» με άλμα 25%, σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται πως η Ρωσία ακύρωσε την προγραμματισμένη για το Σάββατο επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας από τις κύριες οδούς τροφοδοσίας προς την Ευρώπη, κάτι που δείχνει, πως ο πόλεμος αντοχών μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας περνά πλέον σε επίπεδο «επάρκειας» και όχι «τιμών».

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, ο OPEC+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η μικρή ώθηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να ζητήσει από τον βασιλιά να αντλήσει περισσότερα βαρέλια για να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ