ΑΓΟΡΕΣ

Η ενεργειακή κρίση «βύθισε» τις αγορές - Έχασε το «στοίχημα» με τις 830 μονάδες το Χρηματιστήριο

Η ενεργειακή κρίση «βύθισε» τις αγορές - Έχασε το «στοίχημα» με τις 830 μονάδες το Χρηματιστήριο
Η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα δεν κατάφερε να ανακάμψει σήμερα και έχασε το «στοίχημα» και των 830 μονάδων AP Photo

Το άλμα του φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις της Gazprom για την προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ και η στάση αναμονής των επενδυτών ενόψει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη 8/9 για την αύξηση των επιτοκίων έριξαν τις αγορές σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αναλυτικά, η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα δεν κατάφερε να ανακάμψει σήμερα και έχασε το «στοίχημα» και των 830 μονάδων.

Το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης για την εβδομάδα βρήκε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 829,34 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,83%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 829,19 μονάδες (-1,85%).

Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 69,63 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχει αποδυναμωθεί κατά 1,85% και 1,83% υποχώρηση στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ανοδικά έκλεισαν 23 μετοχές, 86 πτωτικά και 56 έμειναν αμετάβλητες.

Πιέσεις από φυσικό αέριο και ευρώ

Η «απογείωση» κατά 25% στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου προκάλεσε πτώση των μετοχών σε Ελλάδα και Ευρώπη από το ξεκίνημα της ημέρας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η αγορά δέχτηκε πίεση από τη νέα βουτιά του ευρώ, το οποίο κατέγραψε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, στα 265 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημειώνοντας άνοδο 25% σε ημερήσια βάση.

Αντίστοιχα στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 λίγο μετά τις 17:30 σημείωνε πτώση κοντά στο 0,63%. Ο γερμανικός DAX με τη σειρά του έχανε 2,10%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε 0,03%, ελαφρώς ενισχυμένος μετά την ανακοίνωση του νέου ρόλου της Λιζ Τραζ ως τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κινούνταν στο -1,17%.

Σημειώνεται πως η Wall Street θα παραμείνει κλειστή σήμερα, Δευτέρα 5/9, λόγω της αργίας της Labor Day.

Σε χαμηλό 20ετίας η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου

Σήμερα, το ευρώ έπεσε κάτω από το 0,99 δολάριο, για πρώτη φορά σε διάστημα 20ετίας, επηρεασμένο από την ρωσική ανακοίνωση της Παρασκευής για πλήρη και «επ’ αόριστον» διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από την Gazprom.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε 0,7%, σε ισοτιμία 0,9884:1 δολάριο στις 08:35 (ώρα Ελλάδας), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Από την αρχή της χρονιάς, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχει πάψει να υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως ο αμερικανικός δείκτης για το δολάριο σημειώνει νέο υψηλό 20ετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ