ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πάνω από 20% η πτώση στην τιμή της ενέργειας την Τετάρτη

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πάνω από 20% η πτώση στην τιμή της ενέργειας την Τετάρτη
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν το 42,26% του ενεργειακού μείγματος. AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Ισχυρή πτώση της τάξεως του 20,15% παρουσιάζει η τιμή του ρεύματος για την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλάζοντας κατεύθυνση μετά την χθεσινή άνοδο.

Συγκεκριμένα, η τιμή της ενέργειας για αύριο διαμορφώνεται στα 403,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 505,69 ευρώ για σήμερα και 454,06 ευρώ για την Δευτέρα.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται κατά 42,26% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), κατά 35,67% από μονάδες φυσικού αερίου. Οι λιγνίτες ανέρχονται στο 6,52% και οι εισαγωγές αποτελούν το 4,77% του μείγματος.

Την Δευτέρα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημείωσε άνοδο 25% σε ημερήσια βάση, ενώ σήμερα έχει «γυρίσει» αρνητικά με πτώση κοντά στο 11%.

Συνεχίζεται το ενεργειακό «θρίλερ»

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στην αγορά της ενέργειας, μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης για το Σάββατο επανέναρξης των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποιούν θα συναντηθούν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Κυβερνητική σύσκεψη για την ενέργεια

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου από την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, με αφορμή τις εξελίξεις στην ενέργεια.

Στη σύσκεψη σηζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ