ΑΓΟΡΕΣ

Μικρός αντίκτυπος στις αγορές από την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

Μικρός αντίκτυπος στις αγορές από την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων
Οι αγορές χαρακτηρίστηκαν από πολλές διακυμάνσεις τις πρώτες ώρες των συναλλαγών πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές σήμερα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από πολλές διακυμάνσεις τις πρώτες ώρες των συναλλαγών πριν την ανακοίνωση και κατέληξε σε απώλειες. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να ακολουθήσει την πιο αυστηρή οδό της μεγαλύτερης αύξησης, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, αψηφώντας τον κίνδυνο ύφεσης. Την ίδια ώρα, η πίεση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, οι ρωσικές απειλές για το φυσικό αέριο και η αυριανή Σύνοδος των 27 υπουργών Ενέργειας δεν έδωσαν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση στις αγορές σήμερα.

Σε αυτό το κλίμα, στο κλείσιμο της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε απώλειες κοντά στο 0,4%, στις 17:20 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είδε απώλειες της τάξεως του 0,17% και η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατέγραψε άνοδο 3,6%.

Στην Αθήνα, αν και ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρέθηκε λίγο πάνω από τις 830 μονάδες, μετά την ανακοίνωση της αύξησης - ρεκόρ 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια του ευρώ, μέχρι το κλείσιμο έχασε ορισμένα από τα κέρδη που κατέγραψε νωρίτερα. Κατάφερε όμως να διατηρήσει το θετικό πρόσημο με άνοδο 0,42% στις 825,96 μονάδες και τον τζίρο να αγγίζει τα 62,33 εκατ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές «άλλαξαν» πρόσημο και έχασαν τα κέρδη που κατέγραψαν τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, καθώς οι περισσότεροι τομείς έπεσαν στο «κόκκινο» μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε ήπια πτώση κατά 0,17%, με τις μετοχές στον κλάδο του λιανεμπορίου να οδηγούν τις απώλειες κατά 2,3%. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε πτώση 0,94%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,53%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,20%.

Παράλληλα, οι επενδυτές στην Ευρώπη βρίσκονται σε στάση αναμονής για την ομιλία του προέδρου της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας Fed, Τζέρομ Πάουελ, καθώς «ετοιμάζονται» για ακόμα μία άνοδο 70 μονάδων στα επιτόκια εντός του μήνα.

Όσον αφορά στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, το κλίμα φαίνεται συγκρατημένα αισιόδοξο με δεύτερη συνεχόμενη μέρα ανόδου κατά 4,6%. Η τιμή του ρεύματος για την Παρασκευή στα 418,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 403,38 ευρώ για σήμερα και 505,69 ευρώ για την Τετάρτη, με το φυσικό αέριο να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του ενεργειακού μείγματος με 36,63% και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 22,68%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ