ΑΓΟΡΕΣ

ΡΑΕ: Φωτοβολταϊκά το 70% των νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

ΡΑΕ: Φωτοβολταϊκά το 70% των νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής
Σημειώνεται πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται στα 400 - 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η ταχύτερη είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Unsplash

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της ΡΑΕ Σε 538,4 μεγαβάτ ανέρχεται η συνολική ισχύς των μονάδων που επελέγησαν από συνολικά 21 σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Από αυτά, το 30,9 % ή 166,25 μεγαβάτ ήταν αιολικά και 69,1 % ή 372,16 μεγαβάτ ήταν φωτοβολταϊκά.

Η μεσοσταθμική τιμή πώλησης της ενέργειας από τους 21 συνολικά σταθμούς διαμορφώθηκε στα 47,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά και στα 57,66 ευρώ για τα αιολικά.

Σημειώνεται πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται στα 400 - 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η ταχύτερη είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με τις τιμές που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια, συμβάλουν στη μείωση του κόστους.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην τελευταία δημοπρασία είναι υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους των υλικών κατασκευής των ΑΠΕ λόγω της διεθνούς κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΡΑΕ.

Ρεκόρ για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη

Να θυμισουμε πως σε επίπεδο – ρεκόρ, στο 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε η συνεισφορά των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ, αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που βοήθησε την ΕΕ να αποφύγει την εισαγωγή φυσικού αερίου αξίας έως και 29 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τον Μάιο, μέχρι και τον Αύγουστο, η ΕΕ κατάφερε να παράγει 99,4 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα και απέφυγε την εισαγωγή 20 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έναντι δυνητικού τιμήματος 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ