ΑΓΟΡΕΣ

«Άλμα» για τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη

«Άλμα» για τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη
Η αδυναμία των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας να καταλήξουν σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με την ολοκλήρωση της Έκτακτης Συνόδου δεν «πρόλαβε» να επηρεάσει την χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. ΙΝΤΙΜΕ

Με θετικό πρόσημο και σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να θέλουν να γράψουν άνοδο στον απολογισμό της εβδομάδας.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα μερικοί από τους παράγοντες που προκάλεσαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στους βασικούς δείκτες των αγορών αυτή την εβδομάδα.

Η αδυναμία των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας να καταλήξουν σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με την ολοκλήρωση της Έκτακτης Συνόδου δεν «πρόλαβε» να επηρεάσει την χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών διατήρησε όλη την ημέρα μια ισχυρή άνοδο κοντά στο επίπεδο του 2%, αν και σε εβδομαδιαίο επίπεδο δεν κατάφερε να σβήσει τις απώλειες, κατά 0,34%.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης η αγορά διαμορφώθηκε στις 841,91 μονάδες κερδίζοντας 1,93% και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69,57 εκατ. ευρώ, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2026,02 μονάδες με άνοδο 2,09%, πιο ψηλά από τον δείκτη μεσαίας κεαλαιοποίησης ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 1.340,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54%.

Ανοδική πορεία διατήρησαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Στις 17:20 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε σημαντική άνοδο κατά 1,69%. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,54%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,64% και το Λονδίνο ο FTSE 100 έφτασε το 1,49%.

Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, οι τιμές του φυσικού αερίου σήμερα κατέγραψαν πτώση, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο όλη μέρα, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν την επιβολή πλαφόν. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου του φυσικού αερίου στον ολλανδικό δείκτη TTF έχασε 8,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ