ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Η εισήγηση της Κομισιόν ανέβασε την τιμή  

Φυσικό αέριο: Η εισήγηση της Κομισιόν ανέβασε την τιμή  
Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν πτωτική πορεία τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω συζητήσεων για τα μέτρα της ΕΕ AP/Virginia Mayo

Ανοδικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Τετάρτη με ώθηση από τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα μέτρα που στόχο έχουν τον «έλεγχο» των τιμών του φυσικού αερίου για την ανακούφιση των καταναλωτών στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδο άνω του δεκαπλάσιου σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την πανδημία. 

Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθέτησε το σενάριο επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου, τα σχέδια της περιλαμβάνουν όριο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και περικοπές στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη στην αγορά του φυσικού αερίου, καθώς ο TTF δεν έχει προσαρμοστεί.

Αυτή την ώρα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού παράδοσης Οκτωβρίου - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει άνοδο 4,8% στα 216 ευρώ η μεγαβατώρα.

Να θυμίσουμε πως οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν πτωτική πορεία τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω συζητήσεων για τα μέτρα της ΕΕ.

Αυξημένα αποθέματα αλλά ανησυχία για τις ροές

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης», η Ευρώπη πέτυχε πρόωρα τον στόχο για την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά 80% έως τον Νοέμβριο, οι ανησυχίες για την προσφορά φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα συνεχίζουν να επικρατούν στην αγορά.

«Γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που απειλεί τη λειτουργία του ενεργειακού μας συστήματος» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ροές προς τα ανατολικά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς την Πολωνία από τη Γερμανία μειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, ενώ οι ροές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ήταν σταθερές και ο αγωγός Nord Stream 1 παραμένει κλειστός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «πρέπει να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού μας και συγχρόνως να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα επεξεργαστούμε δέσμη μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη την ειδική φύση της σχέσης μας με τους προμηθευτές, είτε πρόκειτα για αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία είτε για αξιόπιστους φίλους όπως η Νορβηγία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ