ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνονται οι απώλειες στις αγορές – Μάχη στις 830 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διευρύνονται οι απώλειες στις αγορές – Μάχη στις 830 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: AP Photo / Michael Probst

Απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Αθήνα και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διατηρώντας το αρνητικό πρόσημο της προηγούμενης εβδομάδας στις αγορές, όπως όπως φαίνεται από την χρηματιστηριακή δραστηριότητα μέχρι στιγμής, οι διακυμάνσεις δεν είναι έντονες.

Οι επενδυτές δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς στην ατζέντα αυτής της εβδομάδας κυριαρχεί η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve (Fed), η οποία ξεκινάει την Τρίτη και η απόφαση για τα επιτόκια το βράδυ της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αγορά αναμένει αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα επιχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που έχει εκτοξευθεί. Σημειώνεται πως όπως έδειξε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο.

Σε αυτό το κλίμα, διευρύνθηκαν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο επίπεδο των 830 μονάδων. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στις 14:38 κατέγραφε απώλειες 0,67% στις 830,60 μονάδες και τον τζίρο στα 14,13 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη την Δευτέρα, οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν στο «κόκκινο» με τον Stoxx 600 στο -0,63%. Στην Γερμανία ο DAX είχε απώλειες 0,7% και στην Γαλλία ο CAC 40 έχασε 1,4%. Στην Βρετανία ο FTSE 100 παρέμεινε κλειστός σήμερα σε ένδειξη πένθους λόγω της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,89%, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις ανησυχίες για την «υγεία» της οικονομίας, τον αυξημένο πληθωρισμό και τα σενάρια για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια.

Στο μέτωπο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μικρή άνοδο της τάξεως του 6,16% παρουσίασε η τιμή του ρεύματος για την Τρίτη, η οποία διαμορφώθηκε στα 400,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα για αύριο, έναντι της σημαντικής ανόδου κατά 26,52% στα 376,71 ευρώ για σήμερα.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται 31,02% από μονάδες φυσικού αερίου, κατά 25,85% από εισαγωγές και κατά 24,97% από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RES).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ