ΑΓΟΡΕΣ

Federal Reserve: Τι περιμένουν σήμερα οι αγορές

Federal Reserve: Τι περιμένουν σήμερα οι αγορές
Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% θεωρείται σχεδόν δεδομένη, όμως οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας έχουν ακόμα πιο μεγάλη σημασία AP Photo / Richard Drew

Tι είναι διατεθειμένη να κάνει η Federal Reserve για να θέσει υπό έλεγχο τον αυξημένο πληθωρισμό φαίνεται να περιμένουν κυρίως οι επενδυτές σήμερα.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% θεωρείται σχεδόν δεδομένη, όμως οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας έχουν ακόμα πιο μεγάλη σημασία, καθώς οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την «γραμμή» και τον «τόνο» της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις από τις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης που θα ολοκληρωθεί το βράδυ (περίπου στις 9 ώρα Ελλάδος).

Τι περιμένουν σήμερα οι αγορές:

  • Αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, στο 3,25%, είτε κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 3,5%.
  • Το οικονομικό outlook για την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πληθωρισμό.
  • Τις προσωπικές προβλέψεις των μελών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση (Dot plot) για το υπόλοιπο του 2022 και των επόμενων ετών (μέχρι το 2025).
  • Το επίπεδο του «τελικού επιτοκίου», το οποίο αφορά στην πρόβλεψη για το ανώτερο σημείο που μπορεί να φτάσει το επιτόκιο της Fed. Το σημείο που θα σταματήσει η άνοδος.
  • Την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων.
  • Τις θέσεις των τριών νέων μελών, Michael S. Barr, Lorie Logan και Susan Collins.

Ο στόχος της Fed είναι να μειώσει τον πληθωρισμό, χωρίς να εκτοξεύσει τον δείκτη της ανεργίας, σχολιάζει σχετικά η επικεφαλής αναλύτρια της KPMG, Ντιάν Σουόνγκ στο CNBC, αμφιβάλοντας ότι θα τα καταφέρει. Μάλιστα, η Σουόνγκ προβλέπει πως από τις αποφάσεις της Fed θα προκύψει «άλμα» στο ποσοστό ανεργίας με πάνω από το 5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι αναλυτές διχάζονται για το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγάλης αύξησης τον Νοέμβριο, αλλά και για το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, αναμένουν πως το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος από 3,5% έως 4% μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Ακόμη πιο απρόβλεπτο είναι το τοπίο για το τι θα αποφασισθεί από την Fed τον Δεκέμβριο.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς πιθανολογούν πως ακόμη και εάν η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφύγει μια μεγάλη ύφεση, δεν αποκλείεται πως τα χρηματιστήρια, τα οποία ήδη καταγράφουν σοβαρές απώλειες φέτος, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ