ΑΓΟΡΕΣ

Νέο αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το ευρώ με πτώση σχεδόν 1%

Νέο αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το ευρώ με πτώση σχεδόν 1%
Pixabay

Υποχώρηση κοντά στο 1% κατέγραψε το κοινό νόμισμα της Ευρώπης ακολουθώντας τα πολυετή χαμηλά που σημειώθηκαν σήμερα σε στερλίνα, γιεν και ελβετικό φράγκο με φόντο το «σκληρό» δολάριο.

Συγκεκριμένα, σήμερα, το ευρώ υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 2002, με πτώση 0,95% έναντι του δολαρίου, ενώ οι σωρευτικές απώλειες εντός του 2022 διευρύνθηκαν πλέον στο -16%.

Το sell-off του ευρώ, της στερλίνας και άλλων νομισμάτων, έρχεται καθώς οι αναλυτές αξιολογούν πως οι κεντρικές τράπεζες αλλού, μένουν «πίσω» σε σχέση με την Fed, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με κάθε κόστος.

Την ώρα που ο δείκτης του δολαρίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αντλώντας ώθηση από τις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων.

«Καμία κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα δεν ξεπέρασε τη Fed όσον αφορά τα επιτόκια», δήλωσε ο Geoffrey Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής FX στην Bank of New York Mellon, σημειώνοντας πως πρόκειται για τα ποσοστά των επιτοκίων και η αγορά το βλέπει εξαιρετικά απλά. Συμβαίνουν πολλά αυτή τη στιγμή, αλλά, σε τελική ανάλυση, ποια είναι η πιο επιθετική κεντρική τράπεζα; Η Fed».

Η βρετανική λίρα υποχώρησε έως και 2,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global κατέγραψε νέα πτώση τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την αδύναμη οικονομίας.

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, με ώθηση από την μικρότερη του αναμενόμενου άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης της κεντρικής Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας την Πέμπτη. Στο ίδιο κλίμα, και η νορβηγική κορώνα μετά την ήπια αύξηση επιτοκίων από την Norges Bank.

Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε το ιαπωνικό γιεν, το οποίο υποχώρησε σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής μέσα στο 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ