ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο
Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της AP Photo / Richard Drew

Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδων βάσης αναμένεται στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι οικονομολόγοι του οίκου αναθεώρησαν ανοδικά την προηγούμενη πρόβλεψη τους για μια πιο μικρή αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, ωστόσο στο σημείωμα των εκτιμήσεων τους ανέφεραν πως «πιστεύουμε ότι ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο θα καταστήσει πιο δύσκολη την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων».

Ενώ τον Φεβρουάριο, η Goldman Sachs προβλέπει μια κίνηση 50 μονάδων βάσης, διπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, «καθώς η πολιτική θα γίνεται πιο περιοριστική, τα νούμερα του πληθωρισμού θα σταθεροποιούνται και ενώ καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», εξήγησαν οι οικονομολόγοι. «Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας διαμορφώνει το μεγαλύτερο ύψος του επιτοκίου στο 2,75%, οδηγώντας την πολιτική πιο βαθιά σε περιοριστικό έδαφος».

Οι επενδυτές της αγοράς χρήματος προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων -επί του παρόντος στο 0,75%- να αυξάνεται πέραν του 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Να θυμίσουμε πως η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της. Στις αρχές του μήνα, η κεντρική τράπεζα ακολούθησε τη σκληρή γραμμή της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μονάδες, καταγράφοντας ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και αψηφώντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα και αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση.

Σεντένο: Αυξημένα επιτόκια κατά πληθωρισμού

Με φόντο τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Σεπτέμβριο, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως «αντιμετωπίζουμε μια διαδοχή σοκ» στην οικονομία της Ευρωζώνης, προσθέτοντας πως ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Σεντένο δήλωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «κινήθηκε υψηλότερο και με μικρότερα χαρακτηριστικά προσωρινότητας από αυτό που ανέμενα πριν από ένα χρόνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ