ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Η «αναδίπλωση» του ΥΠΟΙΚ έδωσε ώθηση στην στερλίνα

Βρετανία: Η «αναδίπλωση» του ΥΠΟΙΚ έδωσε ώθηση στην στερλίνα
Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε την προγραμματισμένη μείωση φόρου εισοδήματος, με τον υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng να δηλώνει σήμερα πως το νέο φορολογικό σχέδιο «έχει γίνει ένας περισπασμός από την αποστολή μας» AP Photo/Frank Augstein

Άλμα σημείωσε η βρετανική λίρα το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από μία εβδομάδα χάους στις χρηματοοικονομικές αγορές και αμέσως μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης πως θα ανακαλέσει τον σχεδιασμό του υπουργείο Οικονομικών τον «μίνι προϋπολογισμό» ο οποίος πρόβλεπε μειώσεις φόρων.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε την προγραμματισμένη μείωση φόρου εισοδήματος, με τον υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng να δηλώνει σήμερα πως το νέο φορολογικό σχέδιο «έχει γίνει ένας περισπασμός από την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας», ενώ πρόσθεσε πως «ως αποτέλεσμα, ανακοινώνω πως δεν θα προχωρήσουμε με τον σχεδιασμό μας».

Να θυμίσουμε πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τραζ διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 6 Σεπτεμβρίου, αφότου επικράτησε του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Οι πρώτες δύο εβδομάδες της στη Ντάουνινγκ Στριτ επισκιάστηκαν από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, αλλά και τον σάλο που προκάλεσε στις αγορές ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ, το οποίο δέχθηκε επικρίσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Moody’s.

Σε αυτό το κλίμα, στις 10:32 πμ η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,35% στο 1,1207 έναντι του δολαρίου, κοντά στο επίπεδο που είχε το νόμισμα πριν την μεγάλη πτώση που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου απόρροια των ανακοινώσεων του Βρετανού υπουργού Οικονομικών.

Τις τελευταίες ημέρες η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο και τα κυβερνητικά ομόλογα κατέγραψαν ιστορικά sell off, κάτι που οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε έκτακτες αγορές ομολόγων για να ρίξει τους τόνους.

Στις αρχές της εβδομάδας η ισοτιμία της σε σχέση με το δολάριο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, ενώ όπως υπογράμμιζαν οι οικονομικοί αναλυτές ήταν σαν να υποτιμήθηκε σχεδόν 5%.

Είναι χαρακτηριστικό πως βρετανικοί οργανισμοί που δανείζουν χρήματα για στεγαστικά δάνεια, ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» τα τραπεζικά τους προϊόντα, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί την επόμενη χρονιά να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 6%. Ενώ μόλις τον Μάρτιο του 2020 ήταν 0,1%.

Τελευταίο πλήγμα για την κυβέρνηση της Τρας, που βρίσκεται στην εξουσία λιγότερες από τρεις εβδομάδες, την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το βρετανικό χρέος, αλλάζοντας από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑ.

Αναδίπλωση μετά την κατακραυγή

Πρόκειται για μια «αναδίπλωση» σημαντικών διαστάσεων για τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η οποία μέχρι και χθες Κυριακή επέμενε πως είναι «απολύτως δεσμευμένη» στον σχεδιασμό που προέβλεπε μείωση φόρων, όμως αναγνώρισε ότι έγιναν επικοινωνιακά λάθη.

Παράλληλα, χθες η κ. Τρας αποκάλυψε πως η απόφαση ήταν του Βρετανού ΥΠΟΙΚ και δεν είχε ενημερωθεί σχετικά όλο το κυβερνητικό επιτελείο.

Σημειώνεται πως αν το πρόγραμμα αυτό είχε τεθεί σε ισχύ θα σήμαινε μέσο ετήσιο «κέρδος» 10.000 στερλίνων για τους 660.000 πολίτες με τα μεγαλύτερα ετήσια έσοδα στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού ΥΠΟΙΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ