ΑΓΟΡΕΣ

S&P Global: Το πιο σημαντικό στοιχείο στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου

S&P Global: Το πιο σημαντικό στοιχείο στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου

Οι προβλέψεις για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου που δίνουν οι εταιρείες όταν ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι πολύ πιο σημαντικά για την μελλοντική κατεύθυνση της αγοράς, από τα ίδια τα αποτελέσματα της τρέχοντος περιόδου, σύμφωνα με την S&P Global.

«Ο Οκτώβριος φέρνει αποτελέσματα κερδών, με τις εκτιμήσεις του γ’ τριμήνου να βρίσκονται ήδη σε πτώση κατά 7%» σύμφωνα με τον κορυφαίο χρηματιστηριακό αναλυτή Howard Silverblatt, ο οποίος σχολίασε πως τα πραγματικά στοιχεία του γ’ τριμήνου δεν είναι αυτά με την μεγαλύτερη σημασία, καθώς ήταν μια περίοδος που οι καταναλωτές είχαν ακόμα την άνεση να αγοράζουν.

Αντίθετα, σημαντικότερη είναι η πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο, από την οποία θα φανεί η πορεία της οικονομίας προς μια ενδεχόμενη ανάπτυξη ή μια ακόμα πιο πιθανή ύφεση, δεδομένου ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα έξοδα τους, ο πληθωρισμός συνεχίζει να προβληματίζει και οι επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας θα έχουν πιο ουσιαστική επίδραση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα αποτελέσματα για τα κέρδη γ’ τριμήνου για τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν άνοδο κατά 6,1%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και σχεδόν 18% πάνω από το β΄τρίμηνο του 2022, αναφέρει η S&P Global. Όμως αυτό δεν αναμένεται να συνεχιστεί και αυτό γιατί η υποχώρηση που παρουσίαζαν μέχρι «σήμερα» οι αγορές ήταν περισσότερο πρόσκαιρη και ψυχολογική, ενώ κατά την διάρκεια του ερχόμενου οικονομικού τριμήνου θα αρχίσουν να γίνονται ορατές οι πραγματικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Μάλιστα, ορισμένοι χρηματιστηριακοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο έντονα στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και στις κινήσεις των αγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ