ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές μετά τα stress tests

Άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές μετά τα stress tests
Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ΑΜΠΕ

Άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο σήμερα, μετά και τα θετικά αποτελέσματα των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρά την εκτίμηση της Moody’s πως οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να αντλήσουν όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές τους επόμενους δύο μήνες και πως είναι εξαιρετικά πιθανή η εφαρμογή των εργαλείων bail in για τους ομολογιούχους, η αγορά προεξοφλεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει επιτυχή έκβαση.

Έτσι λοιπόν, μετά το αρνητικό κλείσιμο της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 722,80 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 3,08%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος που είδε άνοδο +16,05%, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που εισέρχεται στην τελική ευθεία και τα αποτελέσματα των stress test που έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι διαχειρίσιμες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank, των τραπεζών δηλαδή που παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ.

Η αξία των συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση ανήλθε στα 45,99 εκατ. ευρώ, με τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 391.098.064 τεμάχια.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,91%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+29,03%), της Alpha Bank (+28,70%), της Πειραιώς (+18,28%), της Εθνικής (+7,67%), της Ελλάκτωρ (+5,62%), της ΕΧΑΕ (+4,62%), των ΕΛΠΕ (+4,15%) και του ΟΤΕ (+4,13%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν μόνο οι μετοχές της Lamda Development (-1,92%) και της Folli Follie (-0,33%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ