ΑΓΟΡΕΣ

Στην Αθήνα η δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 15 πόλεων στην ΕΕ

Στην Αθήνα η δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 15 πόλεων στην ΕΕ
Pixabay

Τη δεύτερη χαμηλότερη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, είχε η Αθήνα τον Σεπτέμβριο, με 23,23 λεπτά/KWh, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν πηγές του υπουργείου Ενέργειας.

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης, αμέσως μετά το Λουξεμβούργο το οποίο είχε την χαμηλότερη τιμή με 21,41 λεπτά/KWh, σύμφωνα με την κατάταξη 15 πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως φαίνεται από τον πίνακα της συμβουλευτικής εταιρείας στον τομέα της ενέργειας Vaasa ETT.

Πιο αναλυτικά, η τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον Σεπτέμβριο, έναντι 41,01 λεπτών ανά κιλοβατώρα που ήταν η μέση τιμή στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα σε 15 χώρες της ΕΕ, η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στην Κοπεγχάγη με 77,74 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και η δεύτερη ακριβότερη ήταν στο Άμστερνταμ, όπου η τιμή κυμάνθηκε στα 67,50 λεπτά/KWh.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT, η τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 29,53 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη έναντι του Αυγούστου κατά μόλις 1,15%.

Έτσι, το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος παρέμεινε χαμηλότερα από τον μέσο χώρο των 27 πρωτευουσών των κρατών-μελών, ο οποίος ήταν τον Σεπτέμβριο 31,59 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ