ΑΓΟΡΕΣ

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια ασκούν πίεση στα Χρηματιστήρια - Στο «κόκκινο» Αθήνα και Ευρώπη

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια ασκούν πίεση στα Χρηματιστήρια - Στο «κόκκινο» Αθήνα και Ευρώπη
Η κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύει την ανησυχία των αγορών σε Ευρώπη και Αθήνα INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το αρνητικό συναίσθημα διευρύνεται στις αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» πως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που κατέγραψαν αύξηση 3,5% θα κρατήσουν την Federal Reserve στον οδό της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Παράλληλα, η κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύει την ανησυχία των αγορών σε Ευρώπη και Αθήνα.

Σε αυτό το κλίμα, στις 13:31 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 0,69% στις 808,46 μονάδες, με τζίρο 12,31 εκατ. δολάρια. Νωρίτερα η πτώση είχε φτάσει στο επίπεδοο του 1,18%. Σημειώνεται πως μεταξύ των τραπεζικών μετοχών με μεγάλη πτώση στις πρώτες ώρες των συναλλαγών ήταν η Eurobank που υποχώρησε κατά 1,02% στα 0,871 ευρώ, η Πειραιώς με -0,79% στα 1,07 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με πτώση 0,61% στα 3,255 ευρώ και η Alpha Bank η οποία έχασε 0,46% στα 0,862 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) σημείωνε πτώση σε ποσοστό 0,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) υποχώρησε σε ποσοστό 0,46%.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε στις 391,25 μονάδες με πτώση 0,11%, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται των απωλειών κατά 1,2%, αν και νωρίτερα δεχόταν ισχυρότερες πιέσεις.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι μετοχές στην Wall Street κινήθηκαν πτωτικά πριν το άνοιγμα της αγοράς, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονή για τα στοιχεία του πληθωρισμού που αναμένονται να δημοσιευτούν την Τρίτη, αλλά και την έναρξη της «σεζόν» για την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον μέτρα από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα πως θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, επιπρόσθετα από την παρέμβαση της για τις έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 28/9 η BoΕ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει άμεσα τις αγορές «σε όποιο εύρος χρειαστεί» ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες των επενδυτών.

Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα επιβάλει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα αγορών θα λήξει «με τάξη» στις 14 Οκτωβρίου. Μεταξύ των μέτρων και η αύξηση του μεγέθους των ημερήσιων αγορών, ώστε να διευρύνει το περιθώριο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή. Το μέγιστο μέγεθος των δημοπρασιών θα επιβεβαιώνεται κάθε πρωί στις 9 και θα ορίζεται μέχρι και τα 10 δισ. στερλίνες.

Πληθωρισμός: Αύξηση 332% στο φυσικό αέριο

Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό για τον Σεπτέμβριο, με άνοδο 12% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η εκτίναξη του φυσικού αερίου φαίνεται να είχε καίριο ρόλο στη νέα επιτάχυνση, καθώς είχε τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής από τη σύγκριση δεικτών του Σεπτεμβρίου 2022 με τον Σεπτέμβριο 2021. Πιο αναλυτικά, η αύξηση ανήλθε σε 332% με ποσοτική επίπτωση στον γενικό Δείκτη Τιμών 2,46 μονάδες.

Αντίστοιχα, όσον αφορά στην ενέργεια, σημαντική επίπτωση είχαν και το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,26 μονάδες, ενισχυμένο κατά 65,1%, ο ηλεκτρισμός με 1,18 μονάδες και άνοδο 30,5% και τέλος τα στερεά καύσιμα με αύξηση 16,1% και την χαμηλότερη επίπτωση στον ΓΔ κατά 0,09 μονάδες.

Σημειώνεται πως σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των σεναρίων για χαμηλή ζήτηση που προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς, καθώς οι καταναλωτές λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα περιορίζοντας την κατανάλωση ακριβών καυσίμων.

Ισχυρή «βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Μόσχας

Το χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωνε σήμερα το πρωί πτώση σχεδόν 12% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά τον βομβαρδισμό πολλών πόλεων στην Ουκρανία και τη μερική καταστροφή της ρωσικής γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο.

Σημειώνεται πως ο κεντρικός δείκτης Moex σημείωνε πτώση 11,9% στις 10:03 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πέφτοντας στις 1.780,39 μονάδες, σε ρούβλια, περνώντας κάτω από το όριο των 1.800 μονάδων για πρώτη φορά μετά την 24η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο δείκτης RTS σημείωνε πτώση κατά 13%, στις 909, 26 μονάδες, σε δολαρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ