ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Επιδότηση και διεθνής αποκλιμάκωση έριξαν την τιμή

Φυσικό αέριο: Επιδότηση και διεθνής αποκλιμάκωση έριξαν την τιμή
Σημαντικό ρόλο στην πτώση της τιμής του φυσικού αερίου είχε η ενίσχυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Φθηνότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, ανατρέποντας τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. 

Σημαντικό ρόλο στην πτώση της τιμής του φυσικού αερίου είχε η ενίσχυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς η επιδότηση αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης και καλύπτει το 50% της αύξησης στην τιμή του καυσίμου, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Με αυτό τον τρόπο απορροφά οριζόντια ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών του καυσίμου, για περίπου 700.000 νοικοκυριά.

Παράλληλα και οι διεθνείς παράγοντες βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, χάρη στην αποκλιμάκωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς τιμές.

Πιο αναλυτικά, το ανταγωνιστικό κόστος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου για τον Οκτώβριο, το οποίο χθες διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας στα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Αύγουστο τα προθεσμιακά συμβόλαια στο TTF είχαν φτάσει να διαμορφώνονται έως και στα 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πηγές της «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο, η τιμή στα 11 λεπτά περιλαμβάνει τους φόρους, καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα το φυσικό αέριο να κυμαίνεται κατά 20% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Κατατέθηκε η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τη ρύθμιση το ύψος της επιδότησης που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α' 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών στα καύσιμα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, αν και φθηνότερο το φυσικό αέριο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα καυσίμου στον καυστήρα του. Κάτι που επιτρέπει ο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ