ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Ισχυρά κέρδη για τη στερλίνα – «Τεστ» για την οικονομία η αγορά ομολόγων

Βρετανία: Ισχυρά κέρδη για τη στερλίνα – «Τεστ» για την οικονομία η αγορά ομολόγων
Οι αγορές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Images

Με μια ισχυρή άνοδο έναντι του δολαρίου ξεκίνησε τις συναλλαγές της Δευτέρας η στερλίνα, καθώς επανέρχεται σε σταθερότητα μετά τις συντριπτικές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, με φόντο τις αναταράξεις που προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ να παρουσιάσουν το νέο νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων.

Συγκεκριμένα σήμερα, η βρετανική λίρα σημείωσε κέρδη 0,81% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,1268 δολάρια, επεκτείνοντας τα κέρδη που κατέγραψε ήδη από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση για την αντικατάσταση του Κουάσι Κουαρτένγκ από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της απόσυρσης του νομοσχεδίου που επικρίθηκε έντονα.

«Τεστ» η αγορά ομολόγων

Η διαπραγμάτευση των βρετανικών ομολόγων αρχίζει στις 10:00 το πρωί σήμερα (ώρα Ελλάδας) και θα δώσουν τον τόνο της αγοράς, καθώς είναι η πρώτη ημέρα που το μακροπρόθεσμο χρέος της Βρετανίας δεν θα υποστηρίζεται από την έκτακτη αγορά ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία άρχισε στις 28 Σεπτεμβρίου και τερματίστηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά ομολόγων καλείται σήμερα να κρίνει, αν η προσπάθεια του νέου ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ για τη βελτίωση του οικονομικού προγράμματος της Τρας, στην οποία προέβη ο ίδιος το Σαββατοκύριακο, είναι αρκετή για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται πως τα βρετανικά ομόλογα κατέγραψαν ισχυρές ρευστοποιήσεις κατά τις τελευταίες ώρες συναλλαγών την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι η απόφαση της Λιζ Τρας να επιτρέψει την αύξηση του φόρου στα κέρδη των εταιριών δεν ήταν αρκετή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Προσπάθεια αντιστροφής κλίματος

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέπεμψε τον φίλο της Κουάζι Κουάρτενγκ διορίζοντας τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, ελπίζοντας ότι θα αποκαταστήσει μερικώς την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της.

Πλέον, οι αγορές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, σε μία προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές και να μειωθούν οι πιέσεις τόσο για την στερλίνα όσο και για την ίδια την Λιζ Τρας, η οποία διέρχεται την πρώτη μεγάλη κρίση της πρωθυπουργίας της.

Το πλήρες μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο αναμένεται να δημοσιευθεί στις 31 Οκτωβρίου, συνοδευόμενο από μια πρόβλεψη από το ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού, κάτι που έλειπε από τον αρχικό μίνι προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα «The Sunday Times» ανέφερε ότι ο Χαντ θα καθυστερήσει ένα χρόνο τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους, την οποία η Τρας είχε υποσχεθεί για τον Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ