ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση κοντά στα 100 ευρώ για το φυσικό αέριο όμως η ανησυχία παραμένει

Πτώση κοντά στα 100 ευρώ για το φυσικό αέριο όμως η ανησυχία παραμένει
Ο ήπιος καιρός και τα ενισχυμένα αποθέματα «έριξαν» το φυσικό αέριο κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο AP Photo/Sergei Chuzavkov

Εβδομαδιαία πτώση κατά 12% σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς ο ήπιος καιρός, τα ενισχυμένα αποθέματα και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση «ρίχνουν» το φυσικό αέριο κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά υποχώρησαν έως και 11,91% σήμερα, στα 100,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Άμστερνταμ. Υποχώρησαν κατά 20% την περασμένη εβδομάδα και είναι περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου.

Βασικοί παράγοντες για την πτώση της τιμής φαίνεται πως είναι από τη μία, οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες που αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου που συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, θετική επίδραση είχε και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα για τη λήψη μέτρων προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται οι τιμές παραμένουν πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου.

Η τιμή αναμένεται ακόμη και να 10πλασιαστεί

Η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να δεκαπλασιαστεί και, έτσι, η γερμανική βιομηχανία φοβάται το ντόμινο της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της Handeslblatt.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια φυσικού αερίου σχεδόν του 1/3 των εταιρειών που στεγανοποιούν χάλυβα σε λουτρά ψευδαργύρου θα λήξουν μέχρι το τέλος του έτους. Για το 50%, οι συμβάσεις θα λήξουν το επόμενο έτος. Το 40% αναμένει πενταπλάσια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, το 50% τριπλάσια ή τετραπλάσια αύξηση. Οι υπόλοιποι φοβούνται ακόμη και δεκαπλάσια αύξηση.

Πολλές εταιρείες ανησυχούν για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου ή διακοπές ρεύματος, καθώς υπάρχει η απειλή διακοπών του εφοδιασμού ή αλματώδους αύξησης των τιμών.

Παράλληλα, δεδομένου ότι τα σχεδιαζόμενα φρένα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές θα εφαρμόζονται σε μια βασική ποσόστωση του 70% της κατανάλωσης, οι ταχείες αυξήσεις των τιμών αντιπροσωπεύουν ωστόσο μια σημαντική επιβάρυνση.

Μεμονωμένες εταιρείες έχουν ήδη μειώσει σημαντικά ή ακόμη και σταματήσει την παραγωγή επειδή δεν μπορούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος και επειδή δεν έβλεπαν καμία πιθανότητα να μετακυλήσουν τις αυξήσεις του κόστους στους πελάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ