ΑΓΟΡΕΣ

«Μαύρη λίστα» για τους κακοπληρωτές με καταθέσεις στο εξωτερικό

«Μαύρη λίστα» για τους κακοπληρωτές  με καταθέσεις στο εξωτερικό
EUROKINISSI

Με εργαλείο στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι οικονομικοί εισαγγελείς ετοιμάζουν ελέγχους σε εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που πήραν δάνεια και όχι μόνο δεν θα αποπλήρωσαν, αλλά τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις λήψης δανείων, τα οποία στην συνέχεια μετατράπηκαν σε «κόκκινα» ενώ μέρος τους βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η έρευνα έχει στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρξε υπεξαίρεση των δανείων αλλά κι αν υπάρχει ευθύνη των στελεχών των τραπεζών , που συχνά αναχρηματοδοτούσαν τα δάνεια χωρίς κανένα έλεγχο.

Στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι οι επιχειρηματίες με τα «κόκκινα δάνεια» έχουν βγάλει τα δάνειά τους στο εξωτερικό, τότε θα κληθούν να τα επιστρέψουν διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριές ποινές φυλάκισης.

To ΤΧΣ είχε ζητήσει την συνδρομή της εταιρίας McKinsey ώστε τα στοιχεία του ελέγχου που θα πραγματοποιούσε, να χρησιμοποιηθούν στην εισαγγελική έρευνα.

Η εν λόγω εταιρία ανέλυσε χαρτοφυλάκια μεγάλων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες και διαπίστωσε πως τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα» έχουν φτάσει στο ύψος των 105 δις ευρώ, δηλαδή το 50% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, με 1 στα 2 δάνεια να παρουσιάζει καθυστέρηση από 31 ημέρες και πάνω.

Η McKinsey εστίασε την έρευνά της στο επιχειρηματικό κλάδο και κατέληξε πως από 21 αρχικά κλάδους που εξέτασε σε αρκετούς – συγκεκριμένα σε αυτούς τους τουρισμού, τροφίμων-ποτών, υγείας, μεταφορών και ιχθυοκαλλιέργειας, έχουν δάνεια 7,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δις είναι μη εξυπηρετούμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ