ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Τα σενάρια για μείωση της παραγωγής ανέβασαν τις τιμές

Πετρέλαιο: Τα σενάρια για μείωση της παραγωγής ανέβασαν τις τιμές
Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 9% το Νοέμβριο και χθες, Δευτέρα, έπεσαν σε χαμηλό 11μήνου AP Photo

Την πορεία της τιμής του πετρελαίου άλλαξαν σήμερα Τρίτη 29/11, προς τα πάνω, οι νέες εκτιμήσεις πως ο OPEC+ σχεδιάζει περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην επόμενη συνεδρίαση των χωρών-μελών την Κυριακή 4/12, σύμφωνα με αναλυτές της Eurasia Group.

Σύμφωνα με το Reuters, στην έκθεση της Eurasia Group αναλυτές σημειώνουν ότι «τελικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του OPEC+ και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των κυρώσεων της ΕΕ».

«Αν και αυτό είναι απλώς μια εικασία… όχι η επίσημη δήλωση του ΟΠΕΚ, εξακολουθεί να αντανακλά το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς και είναι πιθανό να είναι το σημείο καμπής των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν σε αναλυτές της Haitong Futures.

Παράλληλα, στήριξη στη σημερινή άνοδο εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Σι για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής σε κρουσμάτα COVID-19.

Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει και η υποχώρηση του δολαρίου μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, η τιμή στα συμβόλαια του αργού (WTI) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε να ενισχύεται κατά 1,93% στα 78,73 δολάρια, ενώ χθες είχε υποχωρήσει κάτω από τα 74 δολάρια.

Το brent σημείωσε άνοδο 2,14%% στα 84,97 δολάρια, ενώ χθες είχε υποχωρήσει έως και τα 80,87 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 9% το Νοέμβριο και χθες, Δευτέρα, έπεσαν σε χαμηλό 11μήνου.

Η χθεσινή πτώση αποδίδεται κυρίως στην αναταραχή που επικρατεί στην Κίνα περιορίζοντας την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο και ρίχνοντας σκιές στις προοπτικές για ζήτηση ενέργειας.

Ωστόσο, η προσωρινή πτώση του πετρελαίου προσφέρει μία ανάσα στην Ευρώπη που πλήττεται από την ενεργειακή κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ