ΑΓΟΡΕΣ

Hλεκτρικό ρεύμα: Ξεπέρασε τα 400 ευρώ σήμερα με ώθηση από το φυσικό αέριο

Hλεκτρικό ρεύμα: Ξεπέρασε τα 400 ευρώ σήμερα με ώθηση από το φυσικό αέριο
Βασικός παράγοντας της αύξησης φαίνεται να είναι το «ακριβό» φυσικό αέριο ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Σημαντικά αυξημένη είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα Τρίτη 6/12 στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καταγράφοντας αύξηση για δεύτερη ημέρα.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα ανήλθε στα 400,86 ευρώ με αύξηση 19,03% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας 5/12, η οποία ήταν επίσης αυξημένη στα 336,78 ευρώ.

Βασικός παράγοντας της αύξησης φαίνεται να είναι το «ακριβό» φυσικό αέριο, το οποίο αποτέλεσε το 54,88% του ενεργειακού μίγματος και ακολούθησαν οι εισαγωγές με 12,62%, οι λιγνίτες με 12,26% και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RES) με 11,88.

Πέφτει η τιμή την Τετάρτη 7/12

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα θα κοστίζει 345.06 ευρώ την Τετάρτη 7/12, καταγράφοντας πτώση κατά 13,92%, μετά τη διήμερη άνοδο.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να καλύπτει πάνω από το μισό του ενεργειακού μίγματος με ποσοστό 51,08%. Λιγνίτες και ΑΠΕ καλύπτουν σχεδόν 16% έκαστος, με τις εισαγωγές να περιορίζονται λίγο πάνω από το 10%.

Ενδεχόμενο βελτίωσης του πλαφόν στο φυσικό αέριο

Εναλλακτική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο να είναι στα 220 ευρώ, έναντι των 275 ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, κατέθεσε η τσεχική προεδρία, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο της ΕΕ.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν σήμερα, Τρίτη, την τελευταία πρόταση για χαμηλότερο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μια εβδομάδα πριν από μια συνάντηση όπου το μπλοκ ελπίζει να επιλύσει ένα ζήτημα που έχει διχάσει βαθιά τα 27 κράτη - μέλη.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ενδεχόμενο βελτίωσης της πρότασης της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο το οποίο τέθηκε στα 275 ευρώ, μετά την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα, την Παρασκευή 2/12.

Σε ανάρτησή της, την οποία συνόδευε με φωτογραφία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «Καλή συνάντηση με @kmitsotakis για την προετοιμασία της επόμενης #EUCO συνόδου κορυφής. Πρέπει να βελτιώσουμε την εργαλειοθήκη μας, για να υποστηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας».

Φυσικό αέριο: Περιορίστηκε 24% η ζήτηση τον Νοέμβριο

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Νοέμβριο λειτούργησαν θετικά στον περιορισμό της κατανάλωσηςφυσικού αερίου κατά 24%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων ICIS.

Έτσι η ζήτηση υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχα πτώση και τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Παράλληλα, η πτώση της ζήτησης ήρθε σε μια περίοδο που οι αποθήκες στην ΕΕ ήταν πλήρεις στο 95% στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, σε συνδιασμό με τις εισροές-ρεκόρ LNG.

Ωστόσο, ο ψυχρός καιρός που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, έχουν αυξήσει τη ζήτηση και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν πλέον χωρητικότητα περίπου 93%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ