ΑΓΟΡΕΣ

HEPI: Πόσο ακριβό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Αθήνα - Η κατάταξη της ΕΕ

HEPI: Πόσο ακριβό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Αθήνα - Η κατάταξη της ΕΕ
Η οικιακή τιμή ρεύματος στην Αθήνα παρουσίασε αύξηση κατά 1% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο HEPI

Κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης κυμάνθηκε η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, με την Αθήνα να βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης του Δείκτη Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας (HEPI).

Όπως φαίνεται από το τελευταίο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά, κατέγραψαν οριακές διακυμάνσεις τον Νοέμβριο σε σχέση με τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, η οικιακή τιμή ρεύματος στην Αθήνα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 30,49 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh).

Ενώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου, η μέση οικιακή τιμή κατέγραψε τον Νοέμβριο οριακή μείωση κατά 2% σε μηναία βάση και διαμορφώθηκε στα 12,13 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Σημειώνεται πως όσον αφορά στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, η Ελλάδα παρέμεινε χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών της ΕΕ, ο οποίος έκλεισε στα 32,99 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Το μέσο κυμαινόμενο τιμολόγιο διαμορφώθηκε στα 25,76 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ήπια αύξηση έναντι του Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα το τιμολόγιο βρίσκεται στην 10η θέση, χαμηλότερα από τον μέσο όρο για τις 14 χώρες, που ήταν 37,68 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μέτρα στήριξης από εταιρείες και κυβέρνηση

Την ακρίβεια στο ρεύμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με μια σειρά από μέτρα στήριξης, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εταιρείας παροχής ρεύματος, με την παροχή επιδοτήσεων και εκπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα, μετά την έκτακτη παροχή του Power Pass, πλέον έχει υιοθετηθεί η κυβερνητική πολιτική των επιχορηγήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Δείτε εδώ την έκθεση του Δείκτη Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας (HEPI) για τον Νοέμβριο:

Έκθεση του Δείκτη Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη», καθώς βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης.

Σημειώνεται πως μειωμένες κατά 12% εμφανίζονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τις τιμές του Νοεμβρίου, πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ