ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Γιατί έχουν πάρει αντίθετη πορεία

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Γιατί έχουν πάρει αντίθετη πορεία
Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, αλλά και οι προβλέψεις για μεσοσταθμική μείωση των τιμών του πετρελαίου φέτος και το 2023 οδήγησαν τις τιμές του μαύρου χρυσού σε χαμηλά έτους. ΙΝΤΙΜΕ

Βίους αντίθετους διάγουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι μεν πρώτες καταγράφουν σταθερή πτώση, φτάνοντας στα χαμηλά επίπεδα του έτους, πριν δηλαδή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ οι δεύτερες έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη.

Σε χαμηλό έτους το πετρέλαιο

Αναλυτικά, οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, αλλά και οι προβλέψεις για μεσοσταθμική μείωση των τιμών του πετρελαίου φέτος και το 2023 οδήγησαν τις τιμές του μαύρου χρυσού σε χαμηλά έτους. Οι τιμές του πετρελαίου brent έφτασαν μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε ακόμη και κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Αναλυτικά, ο αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός Energy Information Administration (EIA) εκτίμησε πως η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου, ενώ αντίστοιχα η αύξηση της ζήτησης θα είναι μικρότερη.

Έτσι σύμφωνα πάντα με την ΕΙΑ, μεσοσταθμικά για το τρέχον έτος οι τιμές του Βrent θα διαμορφωθούν στα 101,48 δολάρια, πρόβλεψη κατά 0,6% χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου. Όσο για το 2023, προβλέπει πως η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 92,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, για αμερικανικό αργό (WTI), η πρόβλεψη για το 2022 είναι 95,22 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και 86,36 δολάρια ανά βαρέλι για το 2023.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη Τρίτη, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσωρινό πλαφόν στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Παράλληλα προβλέπεται ένας μηχανισμός προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Ταυτόχρονα, στην πτώση των τιμών συντελεί και η αύξηση στην παραγωγή αργού των ΗΠΑ , η οποία και σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) αυξήθηκε στα 12,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Αντίστοιχα, κατακόρυφη άνοδο κατέγραψαν και τα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου. Τα μεν πρώτα αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια στα 219,1 εκατ. βαρέλια ενώ τα δεύτερα εκτινάχθηκαν κατά 6,2 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Άνοδος για το φυσικό αέριο

Στον αντίποδα, την ανιούσα έχουν πάρει εκ νέου οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η έλευση του χειμώνα αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες. Γεγονός που επιβεβαιώνει ταυτόχρονα τη μεγάλη στρέβλωση που βιώνει η Ευρώπη, μια και υπό κανονικές συνθήκες οι τιμές του φυσικού αερίου θα έπρεπε να ακολουθούν αυτές του πετρελαίου και να μειώνονται στη σκιά της παγκόσμιας ύφεσης.

Στις αρχές της εβδομάδας οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν σωρευτική άνοδο της τάξης του 17%, ξεπερνώντας τα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μικρή διόρθωση. Εντούτοις, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς, με τις τιμές να ξαναπαίρνουν την ανιούσα, συμπαρασύροντας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας.

Αναλυτικά, η πρόβλεψη της ING τοποθετεί την τιμή του φυσικού αερίου TTF στα 150 ευρώ/μεγαβατώρα στο α’ τρίμηνο του 2023 και βλέπει πτώση στα 140 ευρώ στο β’ τρίμηνο. Στη συνέχεια εκτιμά πως η τιμή θα καταγράψει σημαντική άνοδο στα 190 ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ενόψει του επόμενου χειμώνα και στα 220 ευρώ προς το τέλος του 2023.

Και όλα αυτά, ενώ παραμένει το θολό τοπίο για το τι θα συμβεί με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, ενόψει και της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Γιατί, ένα ακόμα φιάσκο είναι αρκετά πιθανό ότι θα επαναφέρει την αβεβαιότητα και τη στρέβλωση των τιμών, με απροσδιόριστες συνέπειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ