ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Ράλι στα Χρηματιστήρια με ώθηση από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Αγορές: Ράλι στα Χρηματιστήρια με ώθηση από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδωσε «ανάσα» στα ενδεχόμενα σενάρια για τα επιτόκια της Fed και προκάλεσε ράλι στις αγορές διεθνώς.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές.

Πλέον, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις της Fed, που αύριο αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια, αν και τα νέα δεδομένα κάνουν ορισμένους – λίγους - αναλυτές να αισιοδοξούν για ηπιότερη στάση εκ μέρους της αμερικανικής τράπεζας, που στόχο έχει την υποχώρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία προς τα επίπεδα του 2%.

Σε αυτό το κλίμα, στην Αθήνα, το απόγευμα της Τρίτης 13/12, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις λίγο πάνω από τις 920 μονάδες με άνοδο άνω του 0,80% και τον τζίρο στα 61,66 εκατ. δολάρια. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκό δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε άλμα 2,24% πάνω από τις 224 μονάδες και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωναν ράλι κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,54%, ο S&P 500 κέρδισε 2,32%, αν και ο Nasdaq είχε την καλύτερη επίδοση με άλμα 3,34%.

Κέρδη και στο Bitcoin

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό λειτούργησαν ευεργετικά και για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, σήμερα το bitcoin κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 5% και έφτασε πρόσκαιρα στα 17.900 δολάρια, επίπεδα που είχε καταγράψει τελευταία φορά προς τις αρχές του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα το ether, ενισχύθηκε 6,5% στα 1.339 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ