ΑΓΟΡΕΣ

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια πιέζουν τις αγορές

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια πιέζουν τις αγορές
Με αρνητικό πρόσημο και σημαντικές απώλειες κινούνται την τελευταία ημέρα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με αρνητικό πρόσημο και σημαντικές απώλειες κινήθηκαν την τελευταία ημέρα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών σε Αθήνα και Ευρώπη, ενώ αντίστοιχο αναμένεται να είναι το κλίμα και στις ΗΠΑ.

Βασικός παράγοντας για την πτωτική πορεία είναι το διήμερο συνεδριάσεων των Fed, BoE και ΕΚΤ, οι οποίες παρότι ανέκοψαν τον ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων, έστειλαν προειδοποιητικά «μηνύματα» πως η νομισματική σύσφιξη δεν έχει φτάσει στο τέλος της, καθώς ο ραγδαίος πληθωρισμός παραμένει.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 14/12 η αμερικάνικη ομοσπονδιακή τράπεζα FED αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 15/12 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε να στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ώστε να τιμολογήσουν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων αυξάνοντας κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,5% το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν να αυξήσουν τα επιτόκια τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με πτώση 0,57% στις 911,85 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες άνω του 1% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,99% στις 425,63 μονάδες. Την ίδια ώρα στην Wall Street ο DJ έχανε 1,08%, ο S&P 500 είχε πτώση 1,13% και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε κατά 0,74%, σημειώνεται πως την Πέμπτη ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη μέρα του από το Σεπτέμβριο με απώλειες που άγγιξαν τις 800 μονάδες.

Παράλληλα, επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα στο 4,37% στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε επιπλέον σήμερα φτάνοντας στο 2,19%%. Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφτασε στο 4,34%%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ