ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί το φυσικό αέριο - Προς αναζήτηση κατεύθυνσης το πετρέλαιο

Υποχωρεί το φυσικό αέριο - Προς αναζήτηση κατεύθυνσης το πετρέλαιο
Ευεργετικά λειτούργησε στην Ευρώπη η επίτευξη συμφωνίας για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

Υπέρ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών λειτούργησαν οι καιρικές προβλέψεις για ηπιότερες θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας για πλαφόν στην Ευρώπη, ρίχνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για τον καιρό στις ΗΠΑ έκαναν λόγο για ήπιες θερμοκρασίες, οι οποίες θα είναι καλύτερες από το αναμενόμενο και σύμφωνα με τους αναλυτές ενδέχεται να βάλει «φρένο» στη ζήτηση του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ευεργετικά λειτούργησε στην Ευρώπη η επίτευξη συμφωνίας για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο κατέγραψε σημαντική πτώση τη Δευτέρα 19/12, κατά 14% για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη έφτασε τα 116,56 ευρώ. Το ίδιο κλίμα συνεχίστηκε και σήμερα 20/12 με το πολύτιμο αέριο να φτάνει στα 103 ευρώ με πτώση 4,4%.

Σημειώνεται πως η τιμή υποχώρησε για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου πάνω από 7% στα 107 ευρώ/ΜWh.

Προς αναζήτηση κατεύθυνσης το πετρέλαιο

Καταγράφοντας αντίθετη πορεία την Δευτέρα, το πετρέλαιο ενισχύθηκε με φόντο την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού στην Κίνα, το οποίο αξιολογήθηκε θετικά από τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, το αργό παράδοσης Ιανουαρίου (West Texas Intermediate) σημείωσε άνοδο 1,2% στα 75,19 δολάρια το βαρέλι και το brent, παράδοσης Φεβρουαρίου, κέρδισε 1%, φτάνοντας στα 79,80 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα, 20/12 το WTI άλλαξε κατεύθυνση και τις πρωινές ώρες διαπραγματεύτηκε με πτώση στα 74,84 δολάρια, ενώ το brent συνέχισε ανοδικά και έφτασε στα 80,25 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ