ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Αυτές είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023 - Ο ρόλος των εκλογών

Αγορές: Αυτές είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023 - Ο ρόλος των εκλογών
Μπαίνοντας στο 2023 οι αγορές «κουβαλούν» μαζί τους τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, τα αυξημένα επιτόκια και τον πληθωρισμό AP Photo/Julia Nikhinson

Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, τα αυξημένα επιτόκια και ο πληθωρισμός ήταν οι «τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης» για τις αγορές του 2022 και παρότι οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ξεπεραστεί, οι αναλυτές διεθνώς εμφανίζονται ήπια αισιόδοξοι πως το 2023 μπορεί να είναι μια θετική χρονιά, τελικά.

Μπαίνοντας στο 2023 οι αγορές «κουβαλούν» μαζί τους όλα αυτά τα εμπόδια, με τον πόλεμο να συνεχίζεται, την ενεργειακή κρίση να παραμένει αισθητή, ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αναμένονται τουλάχιστον δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Δύο συνεχόμενα «κόκκινα» έτη είναι σπάνια για τις μεγάλες αγορές μετοχών, κάτι που έχει συμβεί σε μόλις τέσσερις περιπτώσεις από το 1928, δεν είναι κάτι που αποκλείεται, ωστόσο διακρίνεται μια ισχνή αισιοδοξία στις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αν και αναμένουν καλύτερες επιδόσεις το 2023 διατηρούν επιφυλακτική στάση.

Ο Βινσέντ Μοριτέ, επικεφαλής επενδύσεων στην Amundi, το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό fund της Ευρώπης, συνιστά επιφυλακτικότητα και προσοχή στους επενδυτές καθώς αναμένει μια ανώμαλη πορεία το 2023.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank Private Bank, Κριστιάν Νόλτινγκ μια «ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2023» θεωρείται σχεδόν δεδομένη από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» ωστόσο «μια στροφή της Fed στο πρώτο μισό του έτους θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέρουσες εξελίξεις».

Οι επαγγελματίες των αγορών αναμένουν πως οι μετοχές θα έχουν διψήφιες αποδόσεις το 2023 αν και η αρχή της χρονιάς εκτιμάται πως θα είναι επώδυνη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων από τις BlackRock, Goldman Sachs Asset Management and Amundi, μεταξύ άλλων, το 71% θεωρεί ότι οι μετοχές θα καταγράψουν κέρδη το επόμενο έτος, με το 19% να θεωρεί ότι θα υποχωρήσουν. Εκείνοι που αναμένουν κέρδη, εκτιμούν ότι οι μετοχές το 2023 θα επιστρέψουν ένα 10% στους επενδυτές. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα κέρδη της τάξεως του 10% είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που σημείωσαν οι μετοχές στην πορεία ανάκαμψής του το 2009 και το 2019.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάλυση της Citi εκτιμάται πως τα κέρδη ανά μετοχή του παγκόσμιου δείκτη MSCI θα συρρικνωθούν κατά 5-10% το 2023. Πρόκειται για μία ύφεση της κερδοφορίας σημαντικά ηπιότερη σε σχέση με την πτώση 31% σε μέσο όρο σε ανάλογες περιόδους συρρίκνωσης της οικονομίας. Ενώ προβλέπεται αύξηση κατά 3% στα κέρδη ανά μετοχή το επόμενο έτος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και αν μια ενδεχόμενη ύφεση το 2023, καμία ύφεση δεν είναι ανώδυνη.

Εκλογές και επενδυτική βαθμίδα θα «κρίνουν» το ΧΑ

Οι κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, την ώρα που προβλέπουν ένα δύσκολο 2023 για τις ευρωπαϊκές αγορές.

H επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, την ώρα που η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα αλλά και το μέγεθος του πολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι χαμηλό.

Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Όπως επισημαίνεται η ελληνική οικονομία συνέχισε την βελτίωση της, ενώ αναμένεται πως θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη το 2023. Παράλληλα, στην εκτίμηση της τοποθετεί την ελληνική αγορά στους επτά δείκτες από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες θετικές αποδόσεις το νέο έτος και υψηλότερες σε σχέση με αυτές του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 αλλά και του S&P 500.

Σύμφωνα με την Citigroup τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα εκτοξευθούν κατά 56% φέτος, ενώ το 2023 θα σημειώσουν πτώση 12% και το 2024 θα ανακάμψουν κατά 12,6%.

Η μερισματική απόδοση στο περιβάλλον των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο ελκυστικό 4,1%, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση στο σύνολο της Ευρώπη διαμορφώνεται στο 3,4%, στις ΗΠΑ στο 1,6% στις διεθνείς μετοχές στο 2,2% και στις αναδυόμενες αγορές στο 2,9%.

Ελληνικές μετοχές «ψηφίζει» η JP Morgan για το 2023, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να είναι η προτιμώμενη αγορά στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο ο ελληνικός δείκτης MSCI θα σημειώσει άνοδο 8% το 2023, ενώ με βάση το θετικό της σενάριο μπορεί να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 15%.

Αισιόδοξοι είναι και οι αναλυτές της Τράπεζας της Αμερικής για το Χρηματιστήριο Αθηνών, απέναντι στις αγορές της κατηγορίας EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) για το 2023. Η Ελλάδα τοποθετείται στη δεύτερη υψηλότερη θέση ανάμεσα στις 11 αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ