ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Η πανευρωπαϊκή καλοκαιρία ρίχνει την τιμή

Φυσικό αέριο: Η πανευρωπαϊκή καλοκαιρία ρίχνει την τιμή
Πρόκειται για τις χαμηλότερες τιμές από το Φεβρουάριο του 2022 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου καταγράφεται σήμερα (3/1) καθώς η καλοκαιρία στην Ευρώπη μειώνει τη ζήτηση.

Πλέοον το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρώπη, στην ολλανδική αγορά TTF για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά μέχρι και τα 73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση άνω του 5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Σημειώνεται ότι χθες, ενδοσυνεδριακά είχε πέσει ακόμη και στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου 2022 για να κλείσει στα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τις χαμηλότερες τιμές από το Φεβρουάριο του 2022, ενώ η τιμή του αερίου είναι πλέον πέντε φορές χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του Αυγούστου του 2022, όταν είχε φθάσει στα 343 ευρώ ανά MWh.

Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management.

«Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, oι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επιμείνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Γεγονός που σημαίνει ότι, τις τελευταίες ημέρες, η Ευρώπη προσθέτει στους αποθηκευτικούς χώρους της περισσότερο φυσικό αέριο απ' όσο καταναλώνει, λόγω τόσο των μικρότερων αναγκών για θέρμανση όσο και της μειωμένης βιομηχανικής κατανάλωσης εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ